Umrežavanje

Hrvatski gospodarstvenici ponekad u inozemstvu djeluju potpuno samostalno, odnosno bez potencijalno vrlo vrijedne podrške hrvatskih institucija i drugih hrvatskih kompanija. Dio rješenja leži u njihovom umrežavanju - razmjeni iskustava i znanja o pojedinim, posebice udaljenim, stranim tržištima te poticanju na međusobno pomaganje i zajednički nastup.

U skladu s Akcijskim planom podrške izvozu 2014.-2015., Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s ostalim institucijama članicama Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva organizira redovna okupljanja izvoznika po sljedećim cjelinama:

  • sastanci pripreme i follow up trgovinskih misija
  • informiranja izvoznika na temu izvanrednih sigurnosnih situacija
  • konzultacije s izvoznicima na temu sankcija
  • konzultacije s izvoznicima na temu izmjena trgovinskih režima
  • konzultacije s veleposlanicima prije odlaska na mandat.
  • upoznavanje članova Gospodarskog kluba s potencijalima hrvatskog gospodarstva na lokalnoj razini


U 2014. godini održano je ukupno 98 ovakvih sastanaka umrežavanja izvoznika. Tijekom 2015. godine u sjedištu Ministarstva vanjskih i europskih poslova održano je ukupno 165 ovakvih sastanaka umrežavanja izvoznika.

Ukoliko do sada niste sudjelovali na ovoj vrsti sastanaka vezanih uz određeno tržište a zainteresirani ste, molimo javite nam se na gospodarska@mvep.hr.

Također, prema Akcijskom planu od rujna 2013. godine umrežavanja izvoznika održavaju se i u hrvatskim veleposlanstvima i konzulatima širom svijeta. Osim boljeg međusobnog upoznavanja izvoznika koji djeluju na određenom tržištu, ovakvi sastanci omogućuju i hrvatskoj diplomaciji vrijedan uvid potreban za djelovanje prema institucijama zemlje-primateljice u svrhu zaštite interesa hrvatskih kompanija na tom tržištu.

U 2014. godini u hrvatskim veleposlanstvima i konzulatima održano je ukupno 145 ovakvih sastanaka umrežavanja izvoznika.

U 2015. godini organizirano je 346 okupljanje u 47 zemalja, uz sudjelovanje više od 100 hrvatskih tvrtki, odnosno od početka provedbe mjere organizirano je ukupno 491 okupljanja.

U 2016. godini u prvom tromjesečju organizirano je 158 sastanaka sa izvoznicima, u drugom tromjesečju bilo ih je 187, u trećem i četvrtom tromjesečju 275, odosno zaključno sa 31. 12. 2016. godine bilo je organizirano ukupno 620 umrežavanja izvoznika.

Do 30.06.2017. godine organizirano je 211 sastanaka sa izvoznicima, te ukupan broj umrežavanja izvoznika u DMKU mreži iznosi 831.

Pozivamo predstavnike Vaše kompanije koji djeluju u inozemstvu da kontaktiraju nadležno hrvatsko veleposlanstvo ili konzulat, kako bismo ih uključili u redovite sastanke u hrvatskom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

MVEP također redovito održava posjete Gospodarskog kluba (gospodarskih savjetnika stranih veleposlanstava i trgovinskih ureda u Zagrebu) hrvatskim županijama, organizirana u suradnji s lokalnim vlastima i županijskim gospodarskim komorama. Tim prigodama prezentiraju se potencijali hrvatskog gospodarstva na lokalnoj razini uz predstavljanje uvjeta poslovanja i investicijskih projekata županija.

Do sada su realizirane posjete:

2014. - Splitsko-dalmatinskoj županiji (10.-11. travnja), Međimurskoj županiji (4. srpnja), Virovitičko-podravskoj županiji (20. studenoga), Varaždinskoj županiji (16. prosinca),

2015. - Krapinsko-zagorskoj županiji (25. veljače) i Istarskoj županiji (28.-29. travnja),

2016. - Osječko - baranjskoj županiji (06. - 07. svibnja), Zagrebačkoj županiji (02. lipnja), Primorsko - goranskoj županiji (30. rujna), Dubrovačko - neretvanskoj (09. - 11. studenoga).

2017. - Karlovačka županija (26. rujna), Vukovarsko-srijemska županija (08. - 09. studenoga)