Umrežavanje

Hrvatski gospodarstvenici ponekad u inozemstvu djeluju potpuno samostalno, odnosno bez potencijalno vrlo vrijedne podrške hrvatskih institucija i drugih hrvatskih kompanija. Dio rješenja leži u njihovom umrežavanju - razmjeni iskustava i znanja o pojedinim, posebice udaljenim, stranim tržištima te poticanju na međusobno pomaganje i zajednički nastup.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organizira redovna okupljanja izvoznika po sljedećim cjelinama:

  • sastanci pripreme i follow up trgovinskih misija
  • informiranja izvoznika na temu izvanrednih sigurnosnih situacija
  • konzultacije s izvoznicima na temu sankcija
  • konzultacije s izvoznicima na temu izmjena trgovinskih režima
  • konzultacije s veleposlanicima prije odlaska na mandat.
  • upoznavanje članova Gospodarskog kluba s potencijalima hrvatskog gospodarstva na lokalnoj razini


U 2014. godini održano je ukupno 98 ovakvih sastanaka umrežavanja izvoznika. Tijekom 2015. godine u sjedištu Ministarstva vanjskih i europskih poslova održano je ukupno 165 ovakvih sastanaka umrežavanja izvoznika.

Ukoliko do sada niste sudjelovali na ovoj vrsti sastanaka vezanih uz određeno tržište a zainteresirani ste, molimo javite nam se na gospodarska@mvep.hr.

Umrežavanja izvoznika održavaju se i u hrvatskim veleposlanstvima i konzulatima širom svijeta. Osim boljeg međusobnog upoznavanja izvoznika koji djeluju na određenom tržištu, ovakvi sastanci omogućuju i hrvatskoj diplomaciji vrijedan uvid potreban za djelovanje prema institucijama zemlje-primateljice u svrhu zaštite interesa hrvatskih kompanija na tom tržištu.

U 2014. godini u hrvatskim veleposlanstvima i konzulatima održano je ukupno 145 ovakvih sastanaka umrežavanja izvoznika.

U 2015. godini organizirano je 346 okupljanje u 47 zemalja, uz sudjelovanje više od 100 hrvatskih tvrtki, odnosno od početka provedbe mjere organizirano je ukupno 491 okupljanja.

U 2016. godini u prvom tromjesečju organizirano je 158 sastanaka sa izvoznicima, u drugom tromjesečju bilo ih je 187, u trećem i četvrtom tromjesečju 275, odosno zaključno sa 31. 12. 2016. godine bilo je organizirano ukupno 620 umrežavanja izvoznika.

U 2017.godini organizirano je 530 sastanaka sa izvoznicima, te ukupan broj umrežavanja izvoznika u DMKU mreži iznosi 1.150.

Pozivamo predstavnike Vaše kompanije koji djeluju u inozemstvu da kontaktiraju nadležno hrvatsko veleposlanstvo ili konzulat, kako bismo ih uključili u redovite sastanke u hrvatskom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

MVEP također redovito održava posjete Gospodarskog kluba (gospodarskih savjetnika stranih veleposlanstava i trgovinskih ureda u Zagrebu) hrvatskim županijama, organizirana u suradnji s lokalnim vlastima i županijskim gospodarskim komorama. Tim prigodama prezentiraju se potencijali hrvatskog gospodarstva na lokalnoj razini uz predstavljanje uvjeta poslovanja i investicijskih projekata županija.

Do sada su realizirane posjete:

2014. - Splitsko-dalmatinskoj županiji (10.-11. travnja), Međimurskoj županiji (4. srpnja), Virovitičko-podravskoj županiji (20. studenoga), Varaždinskoj županiji (16. prosinca),

2015. - Krapinsko-zagorskoj županiji (25. veljače) i Istarskoj županiji (28.-29. travnja),

2016. - Osječko - baranjskoj županiji (06. - 07. svibnja), Zagrebačkoj županiji (02. lipnja), Primorsko - goranskoj županiji (30. rujna), Dubrovačko - neretvanskoj (09. - 11. studenoga).

2017. - Karlovačka županija (26. rujna), Vukovarsko-srijemska županija (08. - 09. studenoga)