Ukidanje mjera ograničavanja prema Islamskoj Republici Iran

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_110479439_cr.jpg

Vijeće EU i Vijeće sigurnosti UN-a ukinuli su 16. i 17. siječnja 2016. ekonomske i financijske sankcije prema Islamskoj Republici Iran.


Vijeće EU i Vijeće sigurnosti UN-a ukinuli su 16. i 17. siječnja 2016. ekonomske i financijske sankcije. Sankcije prema Iranu uvedene su 2010. godine zbog razvoja nuklearnog programa. Ukidanjem sankcija nastupio je Dan primjene (Implementation day) Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (ZSAP), potpisanog u Beču (14. srpnja 2015.) između Irana s jedne strane i Francuske, Njemačke, UK, SAD, Rusije i Kine (E3+3) s druge strane. Vijeće sigurnosti UN-a potvrdilo je (20. srpnja 2015.) ZSAP usvajanjem Rezolucije 2231 (2015).

Odluka o ukidanju sankcija nastupila je 16. siječnja 2016. nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila kako je Iran ispunio sve potrebne pripremne radnje utvrđene Zajedničkim sveobuhvatnim akcijskim planom.
 
Nastupanjem Dana primjene ukinuta je većina sankcija povezanih s nuklearnim pitanjima.
 
Ukinute su mjere koje se odnose na sektore:
  • financija, bankarstva i osiguranja,
  • nafte, plina i petrokemijskih proizvoda,
  • brodogradnje, brodarskog i zračnog prijevoza,
  • zlata, plemenitih metala, novčanica i kovanica.
Pojedine aktivnosti više nisu zabranjene, ali za njih vrijedi režim autorizacije - izdavanja dozvola za metale i sofware.
 
Mjere ograničavanja koje ostaju na snazi:
  • embargo na oružje,
  • mjere koje se odnose na balističke projektile, povezane s razvojem nuklearnog naoružanja,
  • ograničenja na prijenos robe koja doprinosi širenju oružja za masovno uništenje,
  • u tijeku je izrada prijedloga Uredbe Vijeća EU o ograničenjima za proizvode dvojne namjene za izvoz u Iran,
  • mjere protiv određenih osoba, subjekata i tijela koji i dalje ostaju na sankcijskim popisima. Na njih će se i dalje primjenjivati mjere zamrzavanja imovine, zabrane izdavanja viza i zabrana uporabe usluga SWIFT-a.
Ove zabrane primjenjivat će se do Dana tranzicije.
 
Prikaz mjera koje se ukidaju na Dan primjene
 
  • Ograničenja u sektorima financija, bankarstva i osiguranja.

Ukinute su mjere koje se odnose na zabranu financijskih transakcija u i iz Irana, uključujući notifikacije i autorizacije istih.
 
Dozvoljene su financijske transakcije novčanih sredstava između osoba, subjekata i tijela s područja EU, uključujući financijske i kreditne institucije iz EU i osoba, subjekata i tijela iz Irana koje nisu uvrštene na sankcijski popis, uključujući iranske financijske i kreditne institucije.
 
Ukidaju se zahtjevi za autorizacijom ili notifikacijom transfera novčanih sredstava.
 
Ukinuta su ograničenja vezana uz otvaranje podružnica, predstavništava i poslovnica banaka neuvrštenih iranskih banaka. Iranskim bankama koje nisu na popisu, dopušteno je sudjelovanje u vlasništvu EU financijskih i kreditnih institucija. Dozvoljeno je otvaranje podružnica i predstavništava EU financijskih institucija u Iranu.
 
Dozvoljeno je korištenje specijaliziranih usluga dostave financijskih poruka, uključujući SWIFT, fizičkim i pravnim osobama iz Irana, subjektima i tijelima, uključujući iranske financijske institucije i Središnju banku Irana.
 
Dozvoljeno je korištenje financijske potpore za trgovinu s Iranom kao što su krediti za izvoz, jamstva i osiguranja. Isto vrijedi i za obveze davanja kredita i financijske pomoći iranskoj Vladi.   
 
  • Nafta, plin i petrokemijski proizvodi.
 
Dopušten je uvoz, kupovina, razmjena i prijevoz sirove nafte i petrokemijskih proizvoda iz Irana. Osobe i tvrtke iz EU mogu izvoziti opremu i tehnologiju, kao i pružati tehničku pomoć, uključujući obuku, u sektoru nafte i prirodnog plina i u petrokemijskoj industriji u Iranu, uključeno je i istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i prirodnog plina, kao i ukapljivanje plina.
 
Dopuštaju se ulaganja u iranski naftni, plinski i petrokemijski sektor, kao i jamstva za kredite i zajmove za kupovinu i sudjelovanje ili uspostavu zajedničkih ulaganja s iranskim tvrtkama u sektorima nafte, plina i petrokemije u ili izvan Irana.
 
  • Sektor brodogradnje, brodarskog i zračnog prijevoza.
 
  • Brodogradnja i brodarski prijevoz:
 
Ukidaju se sankcije koje se odnose na sektor brodogradnje i brodarskog prijevoza i određene sankcije koje se odnose na sektor prijevoza povezanih usluga.
 
Dopušteni su:
 
  • prodaja, opskrba, prijenos ili izvoz pomorske opreme i tehnologije za brodogradnju, održavanje ili popravak brodova;
  • projektiranje, izgradnja ili sudjelovanje u projektiranju ili izgradnji teretnih plovila i naftnih tankera za Iran ili iranske osobe i subjekte, kao i za plovila koja se koriste za
            transport ili čuvanje nafte i petrokemijskih proizvoda. Dopuštene su i usluge korištenja   zastave i klasifikacijske usluge, uključujući usluge koje se odnose na tehničke         specifikacije, registraciju i identifikacijske brojeve bilo koje vrste za iranske naftne       tankere i teretne brodove.
 
  • Zračni promet:
 
  • Dopušten je zračni teretni promet prema EU zračnim lukama za sve iranske zračne prijevoznike.
 
 
  • Više se ne provodi inspekcijski pregled, oduzimanje i zapljena tereta u i iz Irana, koji više nije zabranjen.
 
 
  • Dopušteno je održavanje, opskrba i skladištenje plovila i zrakoplove koja su u iranskom vlasništvu ili koju koriste iranske tvrtke, a koja prevoze robu koja nije zabranjena.
  
 
  • Zlato, plemeniti metali, novčanice i kovanice.
 
Dopuštena je prodaja, opskrba, kupovina, izvoz, prijenos i prijevoz zlata, plemenitih metala i
dijamanata, kao i povezanih usluga posredovanja, financiranja i osiguranja prema, od ili za vladu Irana, javna tijela, korporacije i agencije ili Središnju banku Irana.
 
Dopuštena je dostava novo tiskanih novčanica i kovanica za Središnju banku Irana.
 
 
  • Metali.
 
Prodaja, opskrba, prijenos ili izvoz određenih grafita i sirovih ili polugotovih metala iranskim osobama, tvrtkama ili tijelima za upotrebu u Iranu više nisu zabranjeni, ali podliježu ishođenju dozvola.
 
 
  • Software.
 
Prodaja, opskrba, prijenos ili izvoz Enterprise Resource Planning software, uključujući ažuriranja, bilo kojoj iranskoj osobi, subjektu ili tijelu za uporabu u Iranu, a koji se odnose na
djelovanja koja su u skladu s ZSAP-om, više nisu zabranjena, ali podliježu potrebi ishođenja odobrenja, u slučajevima kad je software izrađen za uporabu u nuklearnoj i vojnoj industriji.
 
 
  • Brisanje sa sankcijskog popisa osoba, subjekata i tijela
 
Od Dana primjene određene osobe, subjekti i tijela skinuti su sa sankcijskog popisa. Slijedom toga, oni više nisu predmetom zamrzavanja imovine, zabrane raspolaganja novčanih sredstva i zabrane izdavanja viza. Brisanje s popisa odnosi se na popise VS UN i EU autonomne popise.
 
Prikaz mjera koje ostaju na snazi
 
 
  • Embargo na oružje
 
Zabrana prodaje, opskrbe ili prijenosa, izravnog ili neizravnog, ili nabave oružja i povezanog materijala svih vrsta, uključujući oružje i streljivo, vojna vozila i opremu, paravojnu opremu i pričuvne dijelove za navedeno oružje i povezane materijale, kao i povezane usluge, nastavljaju se primjenjivati nakon Dana primjene. EU embargo na oružje pokriva sve proizvode koji su navedeni na Popisu robe vojne namjene Europske unije.
 
EU embargo na oružje ostaje na snazi do Dana tranzicije.
 
 
  • Sankcije koje se odnose na raketne projektile (Missile technology sanctions).
 
Zabrana prodaje, opskrbe, prijenosa, izvoza ili nabave, izravno ili neizravno, proizvoda i tehnologije navedene u Prilogu III Uredbe Vijeća (EU) 267/2012 i 2015/1861, i zabrana bilo kojeg drugog proizvoda za koje države članice EU utvrde da se mogu koristiti u razvoju sustava nuklearnog naoružanja i povezanih usluga. Ove mjere ostaju na snazi do Dana tranzicije.
 
 
  • Osobe i subjekti koji ostaju pod sankcijama.
 
Određene osobe i subjekti ostaju na sankcijskim popisima UN i EU. Na te osobe i subjekte primjenjuju se mjere zamrzavanja imovine, zabrane izdavanja viza i zabrane korištenja usluga dostave financijskih poruka (SWIFT) do Dana tranzicije.
 
Sankcije prema Iranu koje se odnose na kršenje ljudskih prava i na potporu terorizmu ostaju i dalje na snazi do Dana tranzicije.
 

Pisane vijesti | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike