Održana 10. konvencija hrvatskih izvoznika

Slika /slike/Foto tvrtke/ResizeImage.jpg

Dodijeljena su priznanja najboljim izvoznicima u nekoliko kategorija: najbolji veliki izvoznik je Pliva, u kategoriji srednjih to je Aquafilcro, malih Šestan-Busch, a najinovativniji su Rimac automobili.

U Zagrebu se 1. lipnja održala 10. konvencija Hrvatskih izvoznika (www.hrvatski-izvoznici.hr/konvencija/), koju HIZ pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, organizira sa svojim partnerima - Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom udrugom nezavisnih izvoznika softvera, Financijskom agencijom i Klubom izvoznika. 

Ovogodišnja je konvencija održana pod nazivom "Dobici i gubici za izvoznike od članstva RH u EU". Otvorio ju je predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago, a skupu se obratio i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova, Branko Grčić. Održana je i panel rasprava pod nazivom "Dobici i gubici za hrvatske izvoznike od članstva RH u EU“, u kojoj su sudjelovali g. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, g. Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, g. Boris Lalovac, ministar financija RH, doc.dr.sc. Tomislav Ćorić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, prof.dr.sc Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i g. Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

Ovom prigodom dodijeljena su i priznanja najboljim izvoznicima, tradicionalne nagrade Hrvatskih izvoznika 'Zlatni ključ' tvrtkama s najboljim izvoznim rezultatima na pojedinim tržištima, kao i po veličini tvrtke. Najbolji veliki izvoznik je Pliva, a u kategoriji srednjih tvrtki nagrađena je tekstilna tvrtka Aquafilcro. U kategoriji malih tvrtki najbolji izvoznik je Šestan-Busch, dok je kao najinovativniji izvoznik nagrađena tvrtka Rimac automobili. 

Najboljim izvoznikom na rastuća tržišta (u Tursku) proglašena je tvrtka Elektro-kontakt, a za tržišta srednje i južne Amerike najboljim izvoznikom (u Brazil) proglašen je Wam Product. Za tržišta Afrike (zbog velikog izvoza u Egipat) nagrađen je Šerif export-import, a za tržišta Azije i Pacifika najbolji izvoznik (u Saudijsku Arabiju) je Kraš.

Nagrade na najbolje izvoznike na 10 najvećih tržišta za hrvatske proizvode u 2014. godini dobili su Omco Croatia za izvoz u SAD, LPT za izvoz u Francusku, Pliva u Rusiju, TTO Thermotechnik u Mađarsku, Vetropack Straža u Srbiju, Kostwein - proizvodnja strojeva za Austriju, Same Deutz-Fahr Žetelice za u Njemačku, AD Plastik u Sloveniju, Cemex u BiH te Moderator za izvoz u Italiju. 



Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz