Hrvatska izlašla iz recesije zahvaljujući i izvozu

Slika /slike/Foto s Google Drive grafovi sastanci/shutterstock_192093440.jpg

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu da je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom tromjesečju porastao 0,5% na godišnjoj razini.

To je drugo tromjesečje zaredom kako BDP raste, obzirom da je u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao 0,3%. Stoga je to definitivna potvrda da je gospodarstvo, nakon šest godina, izašlo iz recesije.

U priopćenju DZS-a navodi se da je doprinos domaće potražnje BDP-u bio pozitivan, 0,47 postotnih bodova. Promet u trgovini na malo raste već osam mjeseci zaredom, a tako dugi niz rasta potrošnje nije zabilježen još od 2007. godine. Procjenjuje se da je u prva tri mjeseca trgovina na malo porasla 1,7% na godišnjoj razini. Hrvatska je od siječnja do ožujka izvezla roba u vrijednosti 19,3 milijarde kuna, što je 7,5% više nego u istom lanjskom razdoblju. To se ponajviše zahvaljuje ubrzanju rasta gospodarstva EU, najvećeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera. Zahvaljujući tome, u prvom tromjesečju porasla je i industrijska proizvodnja, za 0,3%.

 



Pisane vijesti | Statistički podaci | Hrvatski izvoz