Hrvatska i Turska imaju potencijal za jačanje gospodarske suradnje

Slika /slike 1/Gospodarstvo/turska u hgk.jpg

Samo je u posljednjih pet godina robna razmjena dvije zemlje porasla za gotovo 27 posto, a u prvih deset mjeseci prošle godine hrvatski izvoz je porastao gotovo 22 posto, na 123,6 milijuna dolara.

Hrvatska i Turska imaju potencijal za jačanje gospodarske suradnje i njezino širenje na druge sektore osim turizma, autodijelova, energetike i ulaganja u nekretnine, istaknuto je u utorak na susretu hrvatskih i turskih poduzetnika u sklopu posjeta turske ministrice trgovine Ruhsar Pekcan Hrvatskoj.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako su "brojke s Turskom u 2018. i 2019. u velikom plusu". "Kada imate gospodarstvo i tržište na kojem na godišnjoj razini u izvozu rastete 30 posto, onda sam siguran da kolege iz te zemlje treba pozvati kako bi se razgovaralo kako da ta suradnja iz godine u godinu bude veća", istaknuo je.

Kazao je i kako postoji perspektiva da robna razmjena koja se lani kretala oko 600 milijuna američkih dolara, već ove godine dosegne milijardu dolara. Rekao je i kako je prihvatio poziv da s hrvatskim gospodarstvenicima u rujnu otputuje u Izmir.

Ministrica trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan složila se s Horvatom o ciljevima povećanja robne razmjene. "Očekujem puno prostora za nova ulaganja,“ rekla je, naglasivši da je cilj poziva hrvatske gospodarske delegacije u Izmir definiranje novih potencijalnih sektora za ekonomsko povezivanje Hrvatske i Turske, pored već aktualnih kao što su turizam i automobilska industrija.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić je podsjetio kako je još prije 25 godina formirano Hrvatsko-tursko poslovno vijeće te kako se od tada puno toga promijenilo. Samo je u posljednjih pet godina, kako je kazao, robna razmjena dvije zemlje porasla za gotovo 27 posto, a u prvih deset mjeseci prošle godine hrvatski izvoz je porastao gotovo 22 posto, na 123,6 milijuna dolara. Barbarić je istaknuo da je donedavna interes turskih investitora prvenstveno bio prisutan u sektoru turizma. Očekuje da će se to nastaviti, no ističe da se gospodarska suradnja sve više diversificira.

Tako su na sastanku sudjelovale i dvije hrvatske tvrtke, primjeri gospodarske suradnje s Turskom temeljene na suvremenoj tehnologiji te istraživanju i inovaciji. Riječ je o M+ Grupi koja je krajem siječnja ove godine preuzela tursku tvrtku CMC te Poljoprivrednom institutu Osijek koji s turskom tvrtkom Tareks radi na projektu selekcijske stanice za oplemenjivanje bilja.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz