Za hrvatske izvoznike u Africi se otvaraju ogromne prilike

Slika /slike/Foto s Google Drive gospodarstvo/shutterstock_130099715.jpg

 U sklopu 15. susreta Liderova Kluba izvoznika održan je panel pod nazivom „Kako poslovati u Africi“.
 

Na panelu 'Kako poslovati u Africi - Angola, Egipat, Južnoafrička Republika' održanom u sklopu 15. susreta Liderova Kluba izvoznika sudjelovali su Davorka Tancer, direktorica sektora proizvodnje nafte i plina u Ini, Antonio Šeparović, vlasnik tvrtke Oradian iz JAR-a i Murat Pašić, vlasnik tvrtke Sherif.

Šeparović je predstavio poslovanje svoje tvrtke u Nigeriji i ukratko se osvrnuo na potencijale afričkih tržišta. - Afričko tržište je ogromno, iako na političkim kartama Afriku prikazujemo kao malu. Kontinent se tek budi po pitanju ekonomije i gospodarskog rasta, to zorno pokazuje činjenica  da neke afričke zemlje nisu ni osjetile krizu, poput Nigerije. Populacija raste strahovitom brzinom, tržišta su nerazvijena i tu se otvaraju ogromne prilike. Treba im svega, od veš mašina do financijskih usluga. Ima političke nestabilnosti i opasnosti, ali rizik je malen u usporedbi sa zaradom – pojasnio je, dodavši kako njegova tvrtka Oradian radi software za financijski sustav, a sto posto izvozi za Afriku.

- Oradian cilja na nerazvijena tržišta, na razvijenima je veća zarada, ali i konkurencija, teže se izboriti. Afričko tržište nema toliko konkurencije i hrvatske tvrtke bi se trebale fokusirati na Afriku jer je potražnja tamo nezasitna. Problem je što su diplomatske veze slabe, prometne također, te barijere treba ukloniti. Nigerija ima novca od nafte i želi ga potrošiti, fali im roba i usluga. Moramo maknuti fokus od Europe koja stagnira i okrenuti se Africi koja raste – poručio je Šeparović.

Murat Pašić koji već 50 godina posluje na egipatskom tržištu, osvrnuo se na neke specifičnosti te zemlje. - Oni veoma cijene goste i vrlo su susretljivi, imaju tržište od 90 milijuna ljudi i nema artikla koji se ne može prodati. Znanje arapskog je prednost, ali može se i s engleskim poslovati. Egipćani su vrlo vješti trgovci i služe se svim taktikama. Uglavnom iz Hrvatske kupuju robu najlošije kvalitete i naše šumarstvo bi bilo u velikim problemima da nije Egipta – istaknuo je, ponudivši pomoć svim poduzetnicima koji su zainteresirani za egipatsko tržište, budući da Šerif ima predstavništvo sa 5 zaposlenih u Aleksandriji. Inače, njegova tvrtka drži 65 posto tržišta za tvrdo drvo u Egiptu, a drugo po redu izvozno tržište im je Vijetnam.

Tancer je predstavila poslovanje Ine u Angoli, kazavši kako su relativno mali investitor i to im predstavlja problem jer su na margini donošenja odluka. - Naftni sektor u Angoli je u ogromnom rastu, međutim, pad cijene nafte utječe na rentabilnost ulaganja. Zakonodavstvo tamo je u razvoju, uvjeti poslovanja sve su stroži, naročito za zaštitu okoliša. Muči nas vizni režim koji otežava sastanke i poslovanje. Kupovna moć stanovništva dolje je relativno mala, iako su prirodna bogatstva ogromna. Veliki su potrošači goriva, svi voze aute koje moraju registrirati samo jednom, a onda ih voze dok se ne raspadnu. Nedostatak infrastrukture je također prepreka ulaganjima, a problem je i što je veliki dio zemlje miniran. Bankarski sustav je nerazvijen, ali potencijal tržišta je svejedno velik – zaključila je Tancer.


(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz