Paška čipka i brački kamen dobit će zaštitu i na svjetskoj razini

Slika /slike 1/Kultura/shutterstock_126817676_cr.jpg

Europski parlament podržao je preporuku da se zaštićene geografske oznake prošire na ručno izrađene tradicionalne proizvode kako bi se očuvalo lokalno kulturno nasljeđe i potaknuo rast.

Europski parlament upravo je sa 608 glasova u Strasbourgu podržao preporuku da se „zaštićene geografske oznake prošire na ručno izrađene tradicionalne proizvode kako bi se očuvalo lokalno kulturno nasljeđe i potaknuo rast“.

Bio je to prijedlog Odbora za pravna pitanja koji od Komisije traži da što prije predloži jedinstven europski sustav geografskih oznaka za nepoljoprivredne proizvode, kao što su primjerice naša paška čipka i brački kamen.

Zastupnik Tonino Picula još je u travnju ove godine govorio o potrebi proširenja ove oznake na plenarnoj sjednici te nakon toga poslao i prioritetno pitanje Europskoj komisiji. Upozorio je da „proizvođači paške čipke i bračkog kamena i klesarstva snose značajne materijalne štete jer su zaštićeni samo na regionalnoj ili nacionalnoj razini, pravnim okvirima koji su neusklađeni između država članica“.

Tada je Picula ujedno pozvao na proširenje oznake zemljopisnog podrijetla na tradicionalne nepoljoprivredne proizvode kako bi autentični proizvodi koji u našoj kulturi postoje stotinama godinama, bili jednako adekvatno zaštićeni na EU razini baš kao što su primjerice krčki pršut, lički krumpir i baranjski kulen.

Današnjim glasovanje usvojen je i važan amandman zastupnika Picule kojim je on, u kontekstu pregovora o TTIP-u, zatražio da „pregovori o trgovinskim sporazumima obuhvate i otvorene liste svih proizvoda (poljoprivrednih i nepoljoprivrednih) zaštićenih oznakom geografskog podrijetla, tako da paška čipka i brački kamen budu dio budućih trgovinskih sporazuma EU-a sa zemljama nečlanicama“.

Taj je amandman posebno važan za hrvatske proizvode jer se, uključivanjem otvorenih listi, odnosi i na proizvode kojima tek predstoji zaštita oznakom geografskog podrijetla. Hrvatska je najmlađa članica Unije i naši su proizvodi još uvijek u procesu stjecanja zaštite.

"Proširenjem oznake zaštite zemljopisnog podrijetla na nepoljoprivredne proizvode kao što su paška čipka i brački kamen, povećat će se njihova prepoznatljivost i vrijednost na tržištu a samim time i prodaja. Također, omogućit će se i transparentnije informiranje potrošača o kvaliteti proizvoda koje kupuju“, zaključio je zastupnik Tonino Picula nakon glasovanja.

(Lider)
 

Vijesti iz medija | Događanja