Velik potencijal suradnje s Višegradskom skupinom

Slika /slike 1/HINA/P-H20160317000316.jpg

Između zemalja Višegradske skupine (V4) i Hrvatske postoji velik potencijal za njihovu suradnju, posebice u prometnom sektoru. Zemlje V4 predstavljaju tržište površine 533 kvadratna kilometra i s 64 milijuna stanovnika predstavlja velik potencijal za hrvatsko gospodarstvo.

Zemlje Višegradske skupine (V4) i Hrvatsku povezuju povijesno nasljeđe, kultura i zemljopisni položaj te postoji velik potencijal za njihovu suradnju, posebice u prometnom sektoru, istaknuto je u četvrtak na gospodarskom forumu Višegradske skupine u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Forum "Napredne tehnologije u transportnom sustavu" u organizaciji HGK i Veleposlanstva Češke Republike u Hrvatskoj, organiziran je u povodu predsjedavanja Češke skupinom V4, koja obilježava 25. godišnjicu nastanka.

"Riječ je o tržištu površine 533 kvadratna kilometra i sa 64 milijuna stanovnika koje predstavlja velik potencijal za hrvatsko gospodarstvo", rekla je voditeljica Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju Sektora za međunarodne poslove HGK Ines Obradović. Dodala je da geopolitički položaj Hrvatsku, kao poveznicu jugoistočne Europe s Jadranom, čini atraktivnom za te zemlje, naglasivši da čak tri europska koridora prolaze kroz Hrvatsku.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i zemalja V4 u prošloj godini iznosila je 3,6 milijardi eura ili 12 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske s inozemstvom, iznijela je Obradović. Hrvatska je izvezla države skupine V4- Mađarsku, Slovačku, češku i Poljsku, roba i usluga u vrijednosti 917 milijuna eura, a uvezla iz tih zemalja robe u vrijednosti 2,7 milijardi eura. Od 1993. do kraja  2015. ulagači iz tih zemalja uložili su u Hrvatsku 2,7 milijarde eura što je 9 posto ukupnih inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku, dok je u isto vrijeme Hrvatska u te zemlje uložila  204 milijuna eura, kazala je Obradović.

Kao značajniju poveznicu s V4  skupinom izdvojila je turizam, istaknuvši da 17 posto od ukupnog broja turista koji posjećuju Hrvatsku dolazi iz Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke.

Potpredsjednik HGK Željko Kramarić kazao je da Hrvatska kao najnovija članica EU-a može  puno naučiti od država Višegraske skupine o korištenju novca iz fondova EU-a, te da osim za velike infrastrukturne projekte postoji velik interes malih i srednjih poduzetnika za suradnju.

Forum je okupio veleposlanike V4 država, te predstavnike 27 hrvatskih tvrtki i 14 iz država skupine V4, koje imaju potencijal za poslovnu suradnju. U sklopu foruma održani su poslovni razgovori hrvatskih, čeških, slovačkih, mađarskih i poljskih tvrtki.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz