Udruga Baby beef pozdravila ukidanje zabrane izvoza žive stoke

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_227936944_cr.jpg

Udruga Baby beef pozdravila ukidanje zabrane izvoza žive stoke iz Hrvatske u zemlje EU i druge zemlje, a nadaju se da će ta odluka biti što prije objavljena u službenom listu Europske komisije (EK) kako bi već u prvom mjesecu sljedeće godine mogli opet normalno poslovati.

Udruga Baby beef pozdravila je u srijedu ukidanje zabrane izvoza žive stoke iz Hrvatske u zemlje EU i druge zemlje, a nadaju se da će ta odluka biti što prije objavljena u službenom listu Europske komisije (EK) kako bi već u prvom mjesecu sljedeće godine mogli opet normalno poslovati.

"Živa stoka konačno se može izvoziti iz Hrvatske bez ograničenja jer vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože više nije prepreka", navodi se u priopćenju Udruge.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestilo da je na sjednici stalnog Odbora EK za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, s 28 glasova za, donesena odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za goveda iz Republike Hrvatske uvedenih nakon početka preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože (BKK) u 2016. godini.

Hrvatska je, zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti, prije dvije godine počela s preventivnim cijepljenjem goveda. Nakon uspješno provedene dvogodišnje kampanje cijepljenja protiv BKK donesena je odluka o prestanku cijepljenja od 1. siječnja 2018. godine, u svrhu vraćanja statusa zemlje slobodne od BKK.

I Udruga Baby Beef u priopćenju podsjeća da je 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede, kojemu je tada na čelu bio Davor Romić, pokrenulo preventivnu vakcinaciju protiv bolesti kvrgave kože, "što je znatno ugrozilo poslovanje stočara i širenje na druga tržišta". Predsjednik Udruge Darko Celovec kaže kako je bilo ugroženijih zemalja bolešću kvrgave kože, a koje se nisu odlučile na tako radikalan potez kao Hrvatska.

Udruga Baby beef nada se kako će odluke Komisije biti što prije objavljene u službenom listu kako bi već u prvom mjesecu 2019. mogli opet normalno poslovati.

Udruga Baby beef okuplja oko 300 tovljača junadi, što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se kroz prodaju žive stoke za zemlje Bliskog Istoka i putem prodaje mesa za Italiju, napominju iz Udruge.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz