Hrvatska tvrtka Gideon Brothers predstavila autonomni logistički robot

Slika /slike 1/Gospodarstvo/robot.jpg

Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers predstavila je autonomni logistički robot, u koji je dosad uloženo 16,3 milijuna kuna i koji bi u upotrebu trebao ući kroz pilot projekte u tri hrvatske kompanije - Atlantic Grupi, Orbicu i Tokiću.

Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers predstavila je u četvrtak autonomni logistički robot, u koji je dosad uloženo 16,3 milijuna kuna i koji bi u upotrebu trebao ući kroz pilot projekte u tri hrvatske kompanije - Atlantic Grupi, Orbicu i Tokiću.

Samovozni logistički robot, prvi komercijalni proizvod tvrtke, može prenositi 800 kilograma tereta i sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Opremljen je sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama, čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida.

Gideon Brothers je osnovan 2017. Ima urede u Zagrebu i Osijeku, a tim od 41 člana uključuje pet doktora znanosti i 26 magistara s područja robotičkog hardvera i umjetne inteligencije. Njihov rad dosad je privukao 21 domaćeg i inozemnog investitora, koji su u proteklih deset mjeseci uložili ukupno 16,3 milijuna kuna.

Kako navode iz Gideon Brothersa, u prvom tromjesečju ove godine prikupili su 460 tisuća eura od niza "anđela investitora", predvođenih Taavetom Hinrikusom, suosnivačem i predsjednikom Nadzornog odbora TransferWisea. U trećem su tromjesečju prikupili dodatnih 1,72 milijuna eura kroz novi krug dokapitalizacije, pri čemu, osim Hinrikusa, ističu sudjelovanje investitora na čelu s fondovima LocalGlobe iz Londona i Hardware Clubom iz Pariza, a pridružili su se i Plug and Play Ventures iz Silicijske doline i londonski SparkLabs Global Ventures.

Tri kompanije koje će sudjelovati u pilot projektima, kažu iz Gideona, imaju ukupni prihod koji prelazi tri milijarde eura te posluju u više od 30 zemalja, a sve ističu strateški aspekt ovog projekta.

Izvršni direktor za rast u Gideon Brothersu i jedan od suosnivača tvrtke Milan Račić, kaže da njihov robot može osigurati konkurentsku prednost partnerima i pomoći hrvatskom gospodarstvu da koristi i stvara prilike koje donose nove tehnologije.

Glavni izvršni direktor kompanije i također jedan od suosnivača Matija Kopić je izjavio da podrška investitora i klijenata potvrđuje njihovo uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom duboko i pozitivno promijeniti društvo.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike