U Srbiji raste popularnost hrvatskih vina

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_100693765.jpg

Na beogradskom sajmu vina BeoWine, u organizaciji HGK, predstavlja se 12 hrvatskih vinarija Iločki podrumi, Blato 1902, Kutjevo, Terzolo, Udruga Plavac mali Pelješac, PZ Vrbnik, Testament vinery, Galić vina, Dingač Skaramuča, Belje, Agrolaguna, Feravino. U posljednje je tri godine rast izvoza vina u Srbiju bio oko 30 posto, s naglaskom na porast izvoza vina više cjenovne kategorije.

Na beogradskom sajmu vina BeoWine, koji se održava u sklopu 42. Međunarodnog sajma turizma od 20. do 23. veljače, u organizaciji HGK predstavlja se i 12 hrvatskih vinarija – Iločki podrumi, Blato 1902, Kutjevo, Terzolo, Udruga Plavac mali Pelješac, PZ Vrbnik, Testament vinery, Galić vina, Dingač Skaramuča, Belje, Agrolaguna, Feravino.

„U posljednje je tri godine rast izvoza vina u Srbiju bio oko 30 posto, s naglaskom na porast izvoza vina više cjenovne kategorije. Srbija nam je četvrto izvozno tržište, tako da HGK nastavlja ulagati napore kako bismo pomogli da se naši vinari etabliraju na srpskom tržištu. Uz to, BeoWine nije samo prilika da se vinari predstave publici u Srbiji nego i zemljama regije – Italiji, Sloveniji, Bugarskoj, Austriji i BiH, čime izlagači dobivaju višestruku korist“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević, dodavši kako ovaj sajam intenzivno promiče i vinski turizam, što je priča u kojoj svakako imamo što ponuditi.

„Srpsko je tržište u progresiji vinske kulture, a razvitkom vinske scene porasla je i potražnja, otvorili su se prema vanjskim tržištima. Naša su vina na policama Srbije već sedam godina, no u posljednje vrijeme osjećamo kontinuirani porast potražnje, a u skladu s time raste nam i izvoz“, rekao je rukovoditelj prodaje Belja Tomislav Prekl.

Za razliku od Belja, mala vinarija blizu Poreča Terzolo ne izvozi još u Srbiju. Ovaj sajam prvi im je korak prema tome cilju. „Sa srpskim potrošačima imamo fenomenalna iskustva jer su nam česti turisti u Istri, a i poznato je, veliki su obožavatelji Istarske malvazije, stoga smo se odlučili probati predstaviti i na njihovu tlu“, rekao je vlasnik Roberto Terzolo, vlasnik vinarije Terzolo. „Mi nismo velika vinarije, stoga ne ciljamo na tržne centre, nego na restorane. A budući da rijetko koja vinska karta u beogradskim restoranima izostavi Istarsku malvaziju, vjerujemo u uspjeh“, rekao je Terzolo.

Za izvoz na srpsko tržište kao idući korak u poslovnom planu odlučila se i vinarija Galić. „Zasad nam 12 posto proizvodnje otpada na izvoz u čak 11 zemalja, od kojih bismo istaknuli Austriju, Švicarsku, Belgiju, Crnu Goru. Sada smo se odlučili na ozbiljan „napad“ na srpsko tržište, koje zasigurno ima interes za naša vina“, rekao je vlasnik vinarije Josip Galić.
Sudjelovanje na ovom sajmu hrvatskim tvrtkama HGK je sufinancirao s 50 posto. Tijekom trodnevnog sajma turizma i vina u Beogradu predstavlja se 900 izlagača, a očekuje 70 tisuća posjetitelja.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz