Istarsko ulje Punta Cissana predstavljeno u Bruxellesu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_117744793.jpg

Belgijskim gastronomskim stručnjacima u restoranu Maison d’Istrie u Bruxellesu predstavljena je ekskluzivna edicija novog istarskog maslinova ulja Punta Cissana. Hrvatska ne može parirati velikim zemljama po kvantiteti, ali zato ide na vrhunsku kvalitetu. Sjajno je što tako mala regija ima za ponuditi ovakve vrhunske proizvode i predstaviti svijetu svoju bogatu tradiciju.

Belgijskim gastronomskim stručnjacima u restoranu Maison d’Istrie u Bruxellesu predstavljena je ekskluzivna edicija novog istarskog maslinova ulja Punta Cissana – proizvod s potpisom Edija Družetića, međunarodno priznatog stručnjaka iz Pule, koji ove godine slavi 40. obljetnicu rada.

Ovo ekstradjevičansko ulje posebna je selekcija autohtonih sorti (buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole) iz 200 godina starog maslinika Punta Cissana kod Barbarige s tisućljetnom tradicijom maslinarstva.

Vjeruje se kako se maslinarstvo u ovom podneblju razvilo još u vrijeme prvih grčkih kolonija na sjevernom Jadranu, a upravo u ovom masliniku pronađeni su ostaci velike antičke uljare, najstarije na Mediteranu.

Prve reakcije su jako dobre, ljudi su iznenađeni i treba učiniti sve da ulje dođe do većeg kruga potrošača. Hrvatska ne može parirati velikim zemljama po kvantiteti, ali zato idemo na vrhunsku kvalitetu, rekao je Družetić.

Sjajno je što tako mala regija ima za ponuditi ovakve vrhunske proizvode i predstaviti svijetu svoju bogatu tradiciju, istaknule su na predstavljanju ulja belgijske gastroblogerice Kim Tranduy i Josefien Geldof.

(Večernji list)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz