U Hrvatskoj u devet mjeseci 17 milijuna turista i više od 97 milijuna noćenja

Slika /slike 1/Turizam/turisti 9 mj.jpg

U Hrvatsku je u prvih devet mjeseci ove godine došlo 17 milijuna turista, koji su ostvarili 97,2 milijuna noćenja, što je 13 odnosno 12 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a porasti dolazaka turista od 7 i noćenja od 4 posto zabilježeni su i u ovogodišnjem rujnu.

U Hrvatsku je u prvih devet mjeseci ove godine došlo 17 milijuna turista, koji su ostvarili 97,2 milijuna noćenja, što je 13 odnosno 12 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a porasti dolazaka turista od 7 i noćenja od 4 posto zabilježeni su i u ovogodišnjem rujnu, objavilo je Ministarstvo turizma.
 
Pozivajući se na ukupne podatke iz sustava eVisitor i eCrew, koji bilježe turistički promet u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, iz Ministarstva turizma i Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) devetomjesečne turističke rezultate ocjenjuju odličnim te ističu da potvrđuju ranije najave kako će ovo biti godina u kojoj će hrvatski turizam prvi put ostvariti 100 milijuna noćenja.
 
Ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo i da se budući uspjeh turizma temelji na unapređivanju kvalitete i održivom razvoju te da je iznimno važno na svim razinama planirati i razmišljati dugoročno kako bi turizam i u budućnosti poticao gospodarski razvoj.
 
Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić izdvojio je, pak, odlične rezultate s tradicionalno 'jakih' tržišta, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke i Italije, naglasivši kako važan udio u dobrim rezultatima imaju i domaći turisti, koji su u prvih devet mjeseci ostvarili više od 11 milijuna noćenja.
 
Među turistima u devet mjeseci 90 posto su bili stranci, kojih je došlo 15,3 milijuna ili 14 posto više nego lani, a s ostvarenih 86,2 milijuna noćenja u plusu su od 12 posto.
 
Poraste je turizma ove godine zabilježio i s domaćim turistima kojih je bilo 8 posto više, a njihovih noćenja 13 posto više nego lani.
 
Najviše noćenja u devet mjeseci, 26,7 milijuna, bilo je u Istri, potom 18,3 milijuna u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te gotovo 18 milijuna na Kvarneru, a slijede Zadarska županija s 13,1 milijunom noćenja, Dubrovačko-neretvanska s gotovo 8 milijuna, Šibensko-kninska sa 7 milijuna te Ličko-senjska županija s 3,1 milijunom noćenja.
 
U kontinentalnom dijelu zemlje Zagreb je pobjednik s 1,7 milijuna noćenja u devet mjeseci, što je za oko sto tisuća noćenja više od 1,6 milijuna koliko je ostvareno ukupno u svim ostalim kontinentalnim županijama, od čega najviše u Karlovačkoj županiji (532 tisuća noćenja) te Krapinsko-zagorskoj (249 tisuća noćenja) i Osječko-baranjskoj županiji (139 tisuća noćenja).
 
Top destinacije po noćenjima bili su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag, dok su među vrstama smještaja turisti najviše noćenja u devet mjeseci, 34,2 milijuna, ostvarili u objektima u domaćinstvu, što s 22,2 milijuna noćenja slijede hotelima te s 18,5 milijuna noćenja kampovi. U nautičkom charteru bilo je 3 milijuna noćenja ili 15 posto više nego u lanjskih devet mjeseci.
 
Samo u rujnu u Hrvatskoj je boravilo 2,1 milijun turista, koji su ostvarili 12 milijuna noćenja, što su porasti od 7 odnosno 4 posto u odnosu na lanjski rujan. Strani su turisti u rujnu ostvarili 1,9 milijuna dolazaka, što je 8 posto više nego u rujnu prošle godine, a s 10,7 milijuna noćenja u plusu su za 4 posto.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz