Ukidanje sustava kvota za šećer u EU-u prilika za izvoz

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/šećer.JPG

Iz Europske komisije (EK) u petak su izvijestili da se 30. rujna ukidaju kvote za šećer u Europskoj uniji (EU) i to gotovo 50 godina nakon uvođenja. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je izjavio kako je ukidanje kvota za šećer u EU-u od 01. listopada puno veća prilika za rast proizvodnje i izvoza.

Iz Europske komisije (EK) u petak su izvijestili da se 30. rujna ukidaju kvote za šećer u Europskoj uniji (EU) i to gotovo 50 godina nakon uvođenja.

Odluku o ukidanju kvota donijeli su Europski parlament i države članice u okviru reforme zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) iz 2013. nakon opsežnog procesa reforme i preustroja koji je započet 2006. godine, navodi se u priopćenju.

Sektor šećera doživio je temeljit preustroj u razdoblju od 2006. do 2010. uz potporu vrijednu 5,4 milijarde eura, napominju iz EK te dodaju kako se zahvaljujući tome sektor mogao pomno pripremiti za ukidanje kvota, a i produktivnost se znatno poboljšala tijekom proteklih godina.

Ukidanjem sustava kvota proizvođačima se omogućuje da proizvodnju prilagode stvarnim prilikama na tržištu, a osobito da istraže nova izvozna tržišta, ističu iz EK.

Osim toga, ukidanjem kvota znatno se pojednostavnjuje postojeća upravljačka politika i smanjuje administrativno opterećenje za gospodarske subjekte, proizvođače i trgovce.

Iz EK napominju kako se sektoru šećera EU-a i dalje može pružati potpora u slučaju neočekivanih poremećaja na tržištu raznim mjerama u okviru zajedničke poljoprivredne politike, koje uključuju visoke uvozne carine EU-a (izvan povlaštenih trgovinskih sporazuma) i mogućnost davanja potpore za privatno skladištenje te krizne mjere koje bi Komisiji omogućile poduzimanje koraka u slučaju ozbiljne krize na tržištu koja bi mogla uzrokovati znatno povećanje ili smanjenje tržišnih cijena.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom prošlog tjedna je izjavio kako je ukidanje kvota za šećer u EU-u od 1. listopada puno veća prilika za rast proizvodnje i izvoza nego opasnost za domaću industriju šećera.
 
(Hina)



 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz