U Dubrovniku Aquaculture Europe 2017.

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/FAH-H8186057_cr.jpg

Hrvatska akvakultura značajna je proizvodna grana, posebice u ruralnim područjima. Proizvodnja i izvoz u akvakulturi rastu, posebice od 2013. Sva se uzgojena tuna izvozi u Japan, a najveći dio bijele ribe na zahtjevna EU tržišta.

Proizvodnja i izvoz u akvakulturi rastu, posebice od 2013., izuzmu li se elementarne nepogode poput suše u slatkovodnom uzgoju lani, istaknuo je u na otvorenju europske manifestacije "Aquaculture Europe 2017." u Dubrovniku potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić.
 
Aquaculture 2017. je najveća europska manifestacija toga tipa koju organizira Europsko udruženje akvakulture, a koja se održava od 17. do 20. listopada u Dubrovniku. Okupila je više od 10 tisuća sudionika iz 62 države, među kojima su stručnjaci iz biotehnike, farmakologije, prehrambene industrije, medicine i oceanologije.
 
Iz HGK u priopćenju navode kako je hrvatska akvakultura značajna proizvodna grana, posebice u ruralnim područjima.
 
Godišnje se uzgoji oko 17 tisuća tona proizvoda - bijele morske ribe (lubina i komarče) oko 9.500 tona, slatkovodne konzumne oko 4.000 tona,  tune 3.000 tona, a školjki oko 800 tona.
 
Sva se uzgojena tuna izvozi u Japan, a najveći dio bijele ribe na zahtjevna EU tržišta.
 
U EU se izvozi i većina slatkovodne proizvodnje, navodi se u priopćenju te dodaje kako je posebice značajan rast proizvodnje i izvoza bijele ribe koja je s oko 4.000 tona ove godine dostigla proizvodnju od 9.500 tona u 2016. godini.
 
Na skupu je istaknuto kako se očekuje strelovit rast značaja akvakulture, s obzirom na prelov i iscrpljivanje prirodnih resursa.
 
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo kako smo suočeni s time da su zbog prekomjernoga izlova koji uništava morske organizme na snazi ograničenja izlova svih morskih vrsta u EU, ali i šire.
 
Na trgovinskoj izložbi proizvoda i usluga u akvakulturi predstavljaju se i dvije domaće tvrtke, Cromaris i Kali tuna.
 
U sklopu četverodnevne manifestacije HGK će predstaviti i projekt Riba Hrvatske - jedi što vrijedi, koji se financira sredstvima Europskoga fonda za pomorstvo i ribarstvo i čiji je cilj povećanje prodaje i potrošnje domaće ribe te izgradnja i podizanje kulture konzumacije ribe u Hrvatskoj.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz