Tržište BiH se otvara za bescarinski uvoz hrane iz Hrvatske

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_86873386_cr.jpg

Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH parafiran je u ponedjeljak u Sarajevu čime su se nakon trogodišnjeg čekanja stekli uvjeti za početak bescarinskog uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske na bosanskohercegovačko tržište od početka naredne godine.

Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Bosne i Hercegovine parafiran je u ponedjeljak u Sarajevu čime su se nakon trogodišnjeg čekanja stekli uvjeti za početak bescarinskog uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske na bosanskohercegovačko tržište od početka naredne godine.

Nakon što je Predsjedništvo BiH prošlog tjedna službeno prihvatilo rezultate pregovora o prilagodbi SSP-a okončanih potkraj svibnja, dokument o tome su potpisali šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i voditelj bosanskohercegovačkog pregovaračkog tima Hamdo Tinjak.

"Ovo je dobar sporazum kako za BiH tako i za naše države-članice ", kazao je Wigemark nakon potpisivanja prilagođenog SSP-a dodajući kako je važno da su se svi u BiH napokon usuglasili oko ovog uglavnom tehničkog pitanja. Konstatirao je ipak kako niti u jednoj drugoj državi nije bilo "toliko drame" oko prilagodbe SSP-a kao u BiH.

"Sada pozivam sve političke aktere u BiH da iskoriste novi zamah u procesu europskih integracija", kazao je Wigemark dodajući kako BiH više ne smije gubiti vrijeme kao do sada posebice u svjetlu dramatičnih promjena koje se zbivaju u Europi jer ostatak svijeta jednostavno ne može čekati na BiH.

Hamdo Tinjak koji je proteklih šest mjeseci u ime BiH pregovarao o preinakama trgovinskog djela SSP-a ustvrdio je kako je u tom procesu zahvaljujući razumijevanju europskih pregovarača njegova zemlja dobila maksimalne ustupke.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prihvaćanje prilagođenog SSP-a opisao je kao iznimno važan trenutak jer je time uklonjena ključna zapreka na putu BiH do statusa kandidata za članstvo u EU.

Sada slijedi ratificiranje potpisanih prilagodbi u državama članicama EU kao i u parlamentu BiH a istodobno će se raditi procjene o mogućim učincima pojačanog uvoza što bi trebao trajati oko šest mjeseci.

Prilagodba SSP-a u njegovom trgovinskom dijelu obveza je što ju je BiH morala ispuniti odmah nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. godine radi njena ravnopravnog tretmana s ostalim državama-članicama Unije koje su već tada uživale pogodnosti bescarinske trgovine.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz