Trendovi u hrvatskom izvozu pozitivni

Slika /slike 1/Financije/FAH-H5148232_cr.jpg

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i nizozemska kreditno-izvozna agencija Atradius Dutch State Business potpisali su sporazum o suradnji, koja bi, osim razmjene znanja, trebala doprinjeti i realizaciji konkretnih projekata. Trendovi u hrvatskom izvozu dobri su i pozitivni, javljaju se nove djelatnosti i nove tvrtke koje su poprilično aktivne u izvoznom dijelu.

Predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko i izvršni direktor Atradiusa za razvoj i međunarodno poslovanje Niek van der Beek u sklopu HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza sudjelovali su i na panelu "Izvozno-kreditno osiguranje kao ključan element internacionalizacije poslovanja".

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i nizozemska kreditno-izvozna agencija Atradius Dutch State Business u četvrtak su potpisali sporazum o suradnji, koja bi, kako je poručeno, osim razmjene znanja trebala doprinjeti i realizaciji konkretnih projekata.

Panelu su nazočili i potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Vazil Hudák, izvršna direktorica španjolske agencije CESCE Beatriz Reguero Naredo, predsjednik Uprave Končar-Električnih vozila Ivan Bahun i ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić je poručio da su trendovi u hrvatskom izvozu dobri i pozitivni, pri čemu je apostrofirao pojavu novih djelatnosti i novih tvrtki koje su "poprilično aktivne u izvoznom dijelu".

Kada je riječ o podizanju konkurentnosti hrvatskog izvoza, Marić kaže da država svoj doprinos prije svega može dati u pogledu smanjenja troškovne strane, odnosno poreza, neporeznih davanja i drugih opterećenja.

Bahun je kazao da je HBOR razvio čitav niz financijskih proizvoda koji su nužni društvu i industriji koja razvija i izvozi proizvode visoke dodane vrijednosti, kao što su električne lokomotive, moderni električni vlakovi, kao i električni tramvaji, što je i temeljna djelatnost tvrtke kojoj je Bahun na čelu.

(Hina)



Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz