Svake godine bilježi se znatan rast prodaje na inozemnim tržištima

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_170722691_cr.jpg

I ove godine očekuje se dobar izvozni rezultat, a kao i svake godine bilježi se znatan rast prodaje na inozemnim tržištima, uglavnom izvan EU-a, i veliki udio prodaje očekuje se u HORECA kanalu u Hrvatskoj, što znači da se udarnu prodaju očekuje preko hotela, restorana i kafića. Izvoz vina nastavlja se u redovnim izvoznim točkama - Kini, Japanu, Meksiku i po Europi. Godišnji izvoz je oko 100.000 litara vina.

U vinogradima Poljoprivrednog poduzeća Orahovica berba grožđa je u punom jeku. U svim vinogradima se radi na veliko, traktori odvoze prepune prikolice, a predradnici marljivo zbrajaju rezultate i broj “ubranih” kanti.
 
Voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić navodi da se ove godine očekuju vrlo dobri prinosi.
 
Grožđe je iznimno visoke kvalitete, a plan je ubrati oko 1.000 tona grožđa. Godišnja proizvodnja PP-a Orahovica je od 700 do 800.000 litara vina, čemu se nadamo i ove godine - kaže Tokić i dodaje da što se tiče sezonskih radnika, ove godine problema nemaju, odnosno imaju ih dovoljno kako bi pravovremeno uspjeli obaviti berbu.
 
I ove godine očekuje se dobar izvozni rezultat, a kao i svake godine bilježi se znatan rast prodaje na inozemnim tržištima, uglavnom izvan EU-a, i veliki udio prodaje očekuje se u HORECA kanalu u Hrvatskoj, što znači da se udarnu prodaju očekuje preko hotela, restorana i kafića.
 
Izvoz vina nastavlja se u redovnim izvoznim točkama - Kini, Japanu, Meksiku i po Europi. Godišnji izvoz je oko 100.000 litara vina, rekao je Tokić.
 
Do sada smo pobrali sve ranije sorte. Krenuli smo sa sauvignonom, chardonayem i pinotom sivim, skinuli smo i nešto graševine, nešto za pjenušac i nešto što moramo ranije skidati, a evo sada je krenula nama najvažnija berba, berba zelenog silvanca s najboljeg lokaliteta, čemu dajemo posebno značenje. Ono što je jako važno je da se sve bere ručno, dakle prema grožđu se od početka do kraja ponašamo na najbolji mogući način i evo, sada ga čekamo u podrumu, gdje očekujemo najbolje rezultate. Ako analiziramo godinu, mogu reći da je bila dosta sušna, ali evo do sada su rezultati izvrsni i dočekali smo da imamo lijepe, hladne noći, tako da imamo i kontrolu nad kiselinama, znači sada više nema padova kiselina, o čemu se jako puno pričalo jer sušne godine znaju jako podići vrijednosti šećera, nakon čega dolazi i do pada kiselina. No, za sada je sve jako dobro i bilježimo odlične rezultate - kaže enologinja PP Orahovice Ivana Nemet te najavljuje nastavak berbe i naglašava da je još prerano za početak berbe u novim nasadima.
 
(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz