Sporazum o poboljšanju usluge u međunarodnim vlakovima između Hrvatske i Slovenije

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/hž i sž.jpg

Sporazum je potpisan s ciljem unaprjeđenja željezničkog prijevoza između Hrvatske i Slovenije, a u sklopu EU projekta CONNECT2CE, u kojem sudjeluje 13 partnera iz sedam zemalja središnje Europe, a voditelj projekta je Central European Initiative (CEI) iz Trsta.

HŽ Putnički prijevoz i Slovenske željeznice SŽ Potniški promet potpisali su u srijedu u Zagrebu sporazum o poboljšanju usluge u međunarodnim vlakovima između Hrvatske i Slovenije.

Sporazum je potpisan s ciljem unaprjeđenja željezničkog prijevoza između Hrvatske i Slovenije, a u sklopu EU projekta CONNECT2CE, vrijednog 2,8 milijuna eura. Vrijednost projekta za HŽ Putnički prijevoz iznosi 171,4 tisuće eura. Sporazum su potpisali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i direktorica SŽ Potniškog prometa Darja Kocjan.

Cilj projekta, istaknuo je Ukić, je unaprjeđenje sustava planiranja i poticanje koordinacije regionalnih prometnih sustava javnog prijevoza, radi unaprjeđenja prekogranične suradnje i bolje povezanosti.

Danas između Hrvatske i Slovenije vozi oko 14 linija, a prošle godine je tim vlakovima prevezno nešto više od 130.000 putnika, kazao je Ukić, koji vjeruje da će se aktivnostima definiranim sporazumom uvoditi nove ponude usluge, a u cilju povećanja broja putnika i pružanja kvalitetnije prijevozne ponude.

I Kocjan je istaknula kako su sporazumom definirane aktivnosti kojima će se poboljšati usluge u međunarodnim vlakovima između dvije i zemlje. Govoreći o konkurentnosti prijevoza vlakom u odnosu na automobile i autobuse, naglasila je kako se putnicima želi ponuditi vlak i kao ekološki najprihvatljivija vrsta prijevoza.

HŽ Putnički prijevoz i SŽ Potniški promet poduzet će aktivnosti koje će omogućiti kvalitetnije putovanje i pružanje održive međunarodne usluge. Naime, sporazumom su definirane mjere kojima je moguće ostvariti poboljšanje usluge, kao što su prodaja on-line karata u međunarodnom prometu, uvođenje ugostiteljske usluge, promocija posebnih ponuda i uvođenje posebnih karata.

Cilj projekta CONNECT2CE u okviru Programa transnacionalne suradnje INTERREG središnja Europa je poboljšanje planiranja i koordinacije između regionalnih prometnih sustava javnog prijevoza radi unaprjeđenja prekogranične suradnje i bolje povezanosti s nacionalnim i europskim prometnim mrežama. U projektu sudjeluje 13 partnera iz sedam zemalja središnje Europe, a voditelj projekta je Central European Initiative (CEI) iz Trsta.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja