HBOR predstavio novu strategiju: Jačat će se izvoz i digitalizacija

Slika /slike 1/Financije/HBOR i izvoz.jpg

Strateške smjernice poslovanja HBOR-a u narednom petogodišnjem razdoblju bit će fokusirane, između ostalog, na poticanje internacionalizacije i globalizacije hrvatskoga gospodarstva, poticanje konkurentnosti uz naglasak na inovacije, digitalnu transformaciju i industriju 4.0.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak u sljedećem razdoblju mora biti pokretač inovativnosti i održivosti rasta hrvatskoga gospodarstva, najavila je njena predsjednica Uprave Tamara Perko. "Uvažavajući kontinuirane promjene domaćeg i međunarodnoga poslovnog okruženja te trenutne i buduće potrebe javnog i privatnog sektora, HBOR-ova misija bit će proaktivna potpora razvoju Hrvatske. Programa koje nudimo bit će manje, no provedba cijelog procesa, putem digitalizacije, bit će brža”, ističe Tamara Perko.

Strateške smjernice poslovanja HBOR-a u narednom petogodišnjem razdoblju bit će fokusirane na poticanje razvoja tržišta vlasničkog i kvazivlasničkog kapitala, poticanje ekonomsko i socijalno uravnoteženog i održivoga regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja, poticanje internacionalizacije i globalizacije hrvatskoga gospodarstva, poticanje konkurentnosti uz naglasak na inovacije, digitalnu transformaciju i industriju 4.0 te poticanje klimatski i energetski neutralnoga gospodarstva putem energetske učinkovitosti obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

Inače, novim programom smanjit će se broj kreditnih programa s 25 na 9, a kamate na kredite smanjit će se za kredite privatnom sektoru na 1,3 posto, za pripremu izvoza i kredite za javni sektor na 1,75 posto te za obrtna sredstva na 2 do 3,5 posto.

Poduzetnicima će na raspolaganju biti i pet financijskih instrumenata - ESIF krediti za rast i razvoj, ESIF krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora, ESIF krediti za javnu rasvjetu, investicijski krediti za ruralni razvoj i ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike, koji će na raspolaganju imati 3,2 milijarde kuna.

(Privredni vjesnik)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz