Riječkoj tvrtki širom otvorena vrata ruskih brodogradilišta

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_21906238_cr.jpg

Do unazad godinu i pol, dvije, tvrtka Vulkan Nova većinu je svojih proizvoda iz palete palubne opreme izvozila na inotržišta, posebice im je bilo značajno norveško tržište. Vulkan Nova počela je prije četiri godine svoj proboj u Rusiju.

Do unazad godinu i pol, dvije, tvrtka Vulkan Nova većinu je svojih proizvoda iz palete palubne opreme izvozila na inotržišta, posebice im je bilo značajno norveško tržište. Međutim, pad cijene nafte ostavio je traga na norveškoj brodogradnji, jakoj u off-shoru.
 
Istovremeno, hrvatski škverovi u to su vrijeme, nakon godina suše, punila svoje knjige narudžbi novim brodovima, posebno Uljanik grupa sa svojim pulskim i riječkim brodogradilištem.
 
Danas u Vulkan Novi, tom vodećem domaćem proizvođaču palubne opreme i dizalica, imaju potpuno obrnutu situaciju jer im je oko 70 posto proizvodnog programa i kapaciteta popunjeno narudžbama za zahuktale domaće navoze, doznajemo od direktora tvrtke Rajka Vukelića.
 
U Vulkan Novi lani su, kada su podvukli crtu na kraju godine, imali iskazani gubitak. Na domaćim navozima dogodila su se kašnjenja i prolongiranja u gradnji i isporuci brodova što se, dakako, odražava i na priljev novca u brodogradilišta. To automatski, kao krugovi u vodi, remeti financijske i poslovne cikluse i kod njihovih domaćih dobavljača. Od toga nije izuzet ni riječki proizvođač palubne opreme. Hale i skladišta Vulkan Nove puna su opreme koja je pred samim dovršetkom, a čija je isporuka, a time i naplata prolongirana, doznajemo od Vukelića. Lani im je na taj način ostalo »zavezano« oko 12 milijuna kuna, što je utjecalo na negativni saldo na kraju godine, navodi direktor Vulkan Nove.
 
Unatoč tom balansiranju s troškovima nabavke repromaterijala te same proizvodnje, a s druge strane pomacima u datumima isporuke i u konačnici same naplate, poslovanje Vulkan Nove ponovno je s pozitivnim predznakom. Prva tri tromjesječja ove godine završena su u plusu, ističe Vukelić, a jak vjetar u leđa očekuje se i od ovih dana potpisanog memoranduma o poslovnoj suradnji s ruskim OCK-om (United Shipbuilding Coorporation) što je njihova krovna brodograđevna organizacija.
 
Vulkan Nova počela je svoj proboj u Rusiju prije četiri godina, malo-pomalo. Dosad su odradili i isporučili oko 600.000 eura vrijedne opreme, upravo se radi još jedna narudžba od 350.000 eura, a smiješi im se prilika da ubrzo s Rusima potpišu novi ugovor vrijedan oko 800.000 eura, doznajemo od Vukelića.
 
Ovaj proboj Vulkan Nove na izdašno rusko tržište događa se u partnerstvu sa VMZ-om, lokalnom tvrtkom u ruskom gradu Vyborgu, u blizini granice s Finskom, u kojem je smješteno i jedno od njihovih brodogradilišta. Ova suradnja bazira se na tome da se sidreno-pritezna oprema radi upravo po projektima Vulkan Nove i njihovog tima inženjera. U prvim godinama sva oprema će se i proizvoditi u Rijeci, a kasnije, po fazama i u određenim omjerima, to će se polako prebacivati prema pogonima ruskog partnera, VMZ-a.
 
(Novi list)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz