68 posto proizvoda hrvatske drvne industrije odlazi u izvoz

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/ambienta2017..jpg

U izvoz odlazi 68 posto proizvoda hrvatske drvne industrije. Lanjski vanjskotrgovinski suficit te grane iznosio je 527 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine 250 milijuna eura. 

Hrvatska drvna industrija ima ogromnu perspektivu, ali naglasak treba staviti na prerađivanje, na dodanu vrijednost, odnosno treba smanjiti izvoz drvne sirovine, poručio je u srijedu premijer Andrej Plenković, koji je na Zagrebačkom velesajmu otvorio Ambientu, 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.
 
Na ovogodišnjoj se Ambienti, u šest paviljona i na 20.000 četvornih metara izložbenog prostora, predstavlja više od 300 izlagača iz 23 zemlje.
 
Naglasio je kako je vrijednost izvoza hrvatske drvne industrije milijardu eura, što je velik poticaj i doprinos ukupnoj trgovinskoj razmjeni sa članicama Europske unije, budući da većina izvoza drvne industrije ide prema glavnim hrvatskim gospodarskim partnerima - Italiji, Austriji i Njemačkoj.
 
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je da hrvatska drvna industrija zapošljava 20.000 ljudi te da 68 posto njihovih proizvoda odlazi u izvoz. Lanjski vanjskotrgovinski suficit te grane iznosio je 527 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine 250 milijuna eura, naveo je.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz