Slavonski ratari sve više izvoze soju u Srbiju

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Slavonski ratari sve više izvoze soju u Srbiju. Svakodnevno za potrebe srpske prerađivačke industrije iz Hrvatske odlazi od 500 do 700 tona soje.

Slavonski ratari sve više izvoze soju u Srbiju, a prema informacijama koje su objavili srpski mediji preko graničnog prijelaza Bajakovo, svakodnevno za potrebe srpske prerađivačke industrije iz Hrvatske odlazi od 500 do 700 tona soje.
 
Srpska prerađivačka industrija, među kojima prednjači Victoria grupa, odnosno njezina tvrtka Sojaprotein, već nekoliko godina otkupljuju određene količine, a započeli su i s ugovaranjem proizvodnje u Hrvatskoj. Ovogodišnja suša i elementarne nepogode srezale su proizvodnju u Srbiji s prosječnih 750.000 tona, na samo 350.000 tona, zbog čega su se okrenuli otkupu svih raspoloživih količina u Hrvatskoj i okolnim zemljama.
 
Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu pri ŽK Osijek naglasio je kako je cijena ove godine odlična, od 2,8 do 3 kune za kilogram, a ratari iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, prodaju ovu uljaricu za srpsko tržište.
 
Kaže kako je zahvaljujući projektu Dunav Soja, koji je krenuo prije par godina na inicijativu Austrije (proizvodnja non GMO soje u podunavskim zemljama), drastično podigao sjetvu soje u Hrvatske, s 40.000 na čak 80.000 hektara i došli smo do proizvodnje od gotovo 240.000 tona.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz