Rade dijelove za američke maskice i poručuju: Želimo proizvoditi za RH!

Slika /slike 1/Gospodarstvo/maskice...jpg

U Novoj Rači kod Bjelovara već 30-ak godina djeluje mala tvrtka Eurogum s 15-ak zaposlenih koja je trenutno jedina europska tvornica prstenova i traka od sirove gume koji se temelje na prirodnom latexu kaučukovcu. Najveći partneri u segmentu zaštitnih maski su im američki Moldex koja ima tvornice u Njemačkoj, Belgiji i Češkoj te češki Refil, a imaju partnere diljem Europe.

Zaštitne maske postale su najtraženiji globalni proizvod, a kako sui se ponajviše i proizvodile u Kini, došlo je do velike nestašice. Proteklih tjedana su gotovo sve europske zemlje ovu industriju proglasile strateškom te počele s pripremama ili već i proizvodnjom maskica u velikim količinama.

Slično je i u Hrvatskoj. Glavni sastojci svake standardne maskice ili respiratora, bilo da se radi o onim jednokratnima, ili pak onim malo kvalitetnijima klase FPP2 i FPP3, su filc i lateks guma. I dok je filc manje ili više standardan materijal, guma je malo složeniji proizvod za kojeg treba imati tehnologiju i znanje. Hrvatska ima i jedno i drugo.

U Novoj Rači kod Bjelovara već 30-ak godina djeluje mala tvrtka Eurogum s 15-ak zaposlenih koja je trenutno jedina europska tvornica prstenova i traka od sirove gume koji se temelje na prirodnom latexu kaučukovcu.

Kako pojašnjava Zdravko Jakšeković, vlasnik Euroguma, početkom šezdesetih sam počeo je u njemačkom Stuttgartu raditi s gumom. “Godine 1970. sam s njemačkim partnero osnovao ovu tvrtku. Tijekom 1990. smo ju preselili u Novu Raču gdje od tada radimo. Više od 80% proizvodnje plasiramo u izvoz, a glavni kupci su nam iz tekstilne industrije. Naši gumeni prstenovi i trake o sirove gume idu u gotovo sve gaćice i grudnjake proizvedene u Europi”, ističe Jakšeković.

Dodaje da im je dosad oko 60% proizvedenog išlo za proizvodnju donjeg rublja, a 40% za zaštitne maske.

Najveći partneri u segmentu zaštitnih maski su im američki Moldex koja ima tvornice u Njemačkoj, Belgiji i Češkoj te češki Refil, a imaju partnere diljem Europe.

U proteklom razdoblju su postojale tri tvrtke koje su prerađivale prirodni latex kaučukovca na ovaj način, ali su one u Turskoj i Portugalu zatvorila vrata.

(Poslovni dnevnik)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz