Kako je najveća europska zemlja postala velika prilika za hrvatske tvrtke i poduzetnike

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Napravljen je veliki iskorak na tržištu Ukrajine. Ta zemlja nije samo veliko tržište, nego i vrata za još pet zemalja. Osim u prehrambenoj industriji, veliki poslovi sklapat će se u brodogradnji, energetici, IT i obrambenom sektoru. Pripremljen je teren za ulazak na ukrajinsko tržište još jedne velike hrvatske IT tvrtke.

"Napravili smo veliki iskorak na tržištu Ukrajine. Ta zemlja nije samo veliko tržište, nego i vrata za još pet zemalja. Osim u prehrambenoj industriji, veliki poslovi sklapat će se u brodogradnji, energetici, IT i obrambenom sektoru. Pripremljen je teren za ulazak na ukrajinsko tržište još jedne velike hrvatske IT tvrtke. Budućnost hrvatskih brodogradilišta moguća je u povezivanju s brodogradilištima u vlasništvu Vadima Novinskog, vlasnika Smart Holdinga, koji ima udjel i suvlasnik je čeličana Metinvest Holdinga. Dio broda gradio bi se u Ukrajini, a dio kod nas. Prednost je Ukrajine u jeftinijoj radnoj snazi, a Metinvest ima željezare i tvornice metalnih legura", ističe Ivica Pirić, predsjednik Ukrajinske gospodarske komore u zemljama s ovih prostora.

"Ove godine namjeravamo održati tri gospodarska forma: Ukrajina - Hrvatska, Kazahstan - Hrvatska i Azerbajdžan - Hrvatska. Mi smo nepoznata zemlja pa je važno organizirati poslovne forume, zbližavati gradove i županije, pozvati njihove građane na odmor u Hrvatsku kako bi nas bolje upoznali", kaže Pirić koji je predsjednik Asocijacije sporta i trgovine Azerbajdžana i Hrvatske, ukrajinski počasni konzul, predstavnik Kazahinvesta i predsjednik Hrvatsko-ukrajinske komore za zemlje bivše države.

Interes je iskazao i Ericson Nikola Tesla. Otkriva kako je razgovarao s čelnicima Belupa o jačem pozicioniranju njihovih proizvoda na ukrajinskom i istočnom tržištu te je siguran da će se to uskoro i ostvariti.

Važnim ističe i ishođenje certifikata za prehrambene proizvode pa će se na tom tržištu uskoro naći proizvodi PIK-a Vrbovec, dalmatinski pršut, paški sir, slavonski kulen... Istodobno, uskoro na hrvatsko tržište dolazi azerbajdžanska tvrtka Gazelli, s prirodnim proizvodima za higijenu i njegu koji su zastupljeni i u londonskom Harrodsu. Obitelj vlasnika Gazellija, koja je na ljestvicama druga po kapitalu u Kazahstanu, namjerava ulagati u hotelijerstvo na Jadranu.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, ali i raspada SSSR-a te osamostaljenja Ukrajine, Podravka je na ukrajinskom tržištu plasirala svoje proizvode u suradnji s lokalnim distributerima sve do 2001. kada je otvoreno Podravkino predstavništvo u Kijevu.

Badel 1862 izvozi svoje brendove vina i jakih alkoholnih pića u 30-ak zemalja svijeta. Svoja predstavništva ima u zemljama regije, a na drugim izvoznim tržištima radi uglavnom preko distributera ili u direktnoj suradnji s najvećim trgovačkim lancima. Badel 1862 je 2018. godine počeo s izvozom vina u Ukrajinu, nakon potpisa ugovora o distribuciji s najznačajnijim partnerom za robu široke potrošnje u Ukrajini Fozzy grupom. Kako nam otkriva, na policama u Ukrajini je pet hrvatskih vina, a rast prodaje bio je dvoznamenkast. Neki od brendova koji su spremni za lansiranje su Badel Pelinkovac, Antique, Sax Gin, Korlat rakije i vina te linija vrhunskih plavaca na čelu s vinom Ivan Dolac", ističe Ivana Barišić.

Meteor Grupa-Labud s tradicijom duljom od 70 godina predstavlja jednu od vodećih kompanija u regiji u segmentu sredstava za čišćenje kućanstva.

I postirska Sardina dobila je čvrst ugovor s drugim po veličini ukrajinskim maloprodajnim lancem Fozzy grupa. Najprodavaniji proizvod je sardina u biljnom ulju, a slijede sardina s limunom, sardina u maslinovu ulju, pašteta od srdele i sardina u umaku od rajčica. Raste prodaja najskupljeg Sardinina proizvoda, fileta tune.

Rezultati istraživanja tržišta, koje je provela Agrolaguna, pokazali su veliku zainteresiranost ukrajinskih potrošača za hrvatskim proizvodima, među kojima se visoko istaknulo maslinovo ulje. Upravo to ih je potaknulo na pregovore za plasman proizvoda.

Zanimljivo je da su u Ukrajinu izvezeni i proizvodi tvrtke Pelagos u vlasništvu Ante Gotovine.

(Jutarnji list)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz