EK poziva na ukidanje zabrane izvoza lijekova

Slika /slike 1/Zdravlje/shutterstock_88313722_cr.jpg

Traži se od nacionalnih vlada da ukinu ograničenja na izvoz lijekova. Takva ograničenja mogu dovesti do nestašica drugdje u EU-u. Važno je izbjeći stvaranje zaliha jer to dovodi do toga da nema lijekova u ljekarnama i bolnicima, gdje su potrebni. Također je pozvala na povećanje proizvodnje lijekova.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu zemlje članice da ukiu zabranu na izvoz lijekova te pozvala na povećanje proizvodnje farmaceutske industrije u Europi, koja se bori s pandemijom koronavirusa.

"Tražimo od nacionalnih vlada da ukinu ograničenja na izvoz lijekova. Takva ograničenja mogu dovesti do nestašica drugdje u EU-u. Također je važno izbjeći stvaranje zaliha jer to dovodi do toga da nema lijekova u ljekarnama i bolnicima, gdje su potrebni", rekla je von der Leyen u video-poruci.

Također je pozvala na povećanje proizvodnje lijekova.

"Industrija mora reorganizirati svoj lanac opskrbe i proizvodnje. Pomažemo industriji da to napravi, između ostaloga fleksibilnošću propisa i olakšavanjem dobivanja državnih potpora, gdje je to moguće", dodala je.

Oko polovica zemalja članica napravila je duge liste lijekova koji se ne mogu izvoziti tijekom koronakrize. Među tim lijekovima su oni koji se daju oboljelima od covida-19, poput lijekova za opuštanje mišića, lijekova protiv bolova i hidroksiklorokina.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja