Prvi put više od pola poslovanja tvrtke čini izvoz

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_132135725_cr.jpg

GPI Istra u prvoj polovici ove godine bilježi značajan rast prihoda, posebice izvoza. Prvi put više od pola poslovanja čini izvoz, odnosno 55 posto ukupnih prihoda. Najveća izvozna tržišta na kojima posluju jesu Slovenija, Italija, Njemačka i Austrija, a jedan dio izvoza ide čak na daleke Kanarske otoke. Rast izvoza rezultat je uspješnog rada lokalnoga prodajnog tima koji je povećao izvoz na regionalnom tržištu, ali i sve veće implementacije Europskih ključnih kupaca GPI Grupe.

Nakon što je u studenome prošle godine Graphic Packaging International (GPI) preuzeo AR Packaging Grupu, započeo je proces integracije u svim tvornicama Grupe, pa tako i u tvornici u Kanfanaru. Jedna od prioritetnih aktivnosti integracijskog procesa bila je i promjena vizuala i naziva tvornice. Bivša Istragrafika, koja trenutno posluje pod nazivom AR Packaging Croatia, promijenit će ime u GPI Istra.

"Zadovoljni smo što smo vratili ime Istra u naziv svoje kompanije. U posljednjih pet godina mijenjali smo ime nekoliko puta, ali vjerujemo da svi znaju o kojoj tvrtki je riječ kada spomenemo tvornicu ambalaže iz Istre", istaknuo je Marko Despot, direktor tvornice u Kanfanaru.

GPI je grupacija koja posluje već više od 100 godina, u svome sastavu ima više od 140 tvornica ambalaže od čega ih je više od 30 u Europi i osam tvornica kartona u SAD-u te zapošljava više od 24.000 zaposlenika.

GPI Istra u prvoj polovici ove godine bilježi značajan rast prihoda, posebice izvoza. Prvi put više od pola poslovanja čini izvoz, odnosno 55 posto ukupnih prihoda. Najveća izvozna tržišta na kojima posluju jesu Slovenija, Italija, Njemačka i Austrija, a jedan dio izvoza ide čak na daleke Kanarske otoke. Rast izvoza rezultat je uspješnog rada lokalnoga prodajnog tima koji je povećao izvoz na regionalnom tržištu, ali i sve veće implementacije Europskih ključnih kupaca GPI Grupe, kažu u istarskoj tvrtki.

Ističu da je tom rezultatu pridonio i patentirani proizvod naziva Paperseal. Riječ je o ekološki održivom rješenju koje kombinira kartonsku pliticu proizvedenu od obnovljivih vlakana iz šuma s održivim upravljanjem sa zaštitnim pokrovom, koji kupac može lagano odvojiti nakon upotrebe i jednostavno reciklirati.

Pozitivne rezultate tvrtke direktno su osjetili i njezini zaposlenici. Naime, menadžment tvrtke donio je odluku o dodatnom povećanju plaće zaposlenicima u ovoj godini za do 13 posto. Tvrtka je već s početkom godine povećala plaće zaposlenika, što s dodatnim povećanjem primanja daje ukupno povećanje plaće od 15 posto u ovoj godini.

Uz povećanje plaće, primanja radnika dodatno su osnažena i povećanjem izdataka za transport na posao i s posla koja su povećana za čak 45 posto u drugoj polovici ove godine, a ukupno gotovo 60 posto u ovoj godini.

"Iako inflacija otežava poslovanje zbog snažnog rasta troškova, vjerujem da jedino zajedničkim snagama možemo uspješno proći krizu koja je pred nama", dodao je Despot.
GPI Istra trenutno zapošljava 130 radnika, a zbog povećanog obujma posla u potrazi su za dodatnim radnicima u proizvodnji i održavanju.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz