Predstavnik HGK imenovan članom strateškog tijela NATO-a za obrambenu industriju

Slika /slike 1/Branitelji, vojska/hgk-nato.jpg

Zamjenik direktora predstavništva HGK u Bruxellesu Bruno Lopandić imenovan je članom NIAG-a, strateškog tijela NATO-a za područje obrambene industrije, što predstavlja priliku za još snažniji angažman hrvatskih tvrtki, sklapanje novih poslova i jačanje konkurentnosti među saveznicima.

Zamjenik direktora predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Bruxellesu Bruno Lopandić imenovan je članom NIAG-a, strateškog tijela Sjevernoatlantskog saveza (NATO) za područje obrambene industrije, izvijestili su u utorak iz HGK-a. 

Kako ističe Lopandić, imenovanje u NATO Industrial Advisory Group (NIAG) predstavlja priliku za još snažniji angažman hrvatskih tvrtki, sklapanje novih poslova i jačanje konkurentnosti među saveznicima. 

"NIAG je glas hrvatske obrambene industrije u NATO-u gdje možemo utjecati na procese na najvišoj, strateškoj razini" izjavio je Lopandić u povodu imenovanja u tijelo u kojem će predstavljati HGK i interese njezinih članica. 

Kako pojašnjavaju iz HGK, unutar tijela raspravlja se o svim aspektima razvoja i istraživanja vojne opreme unutar NATO-a. Pritom, jedna od ključnih zadaća je pronalaženje mogućnosti za međunarodnu suradnju obrambene industrije kako bi se zadovoljile potrebe NATO-a, a važna uloga NIAG-a je i savjetovanje o tome kako unaprijediti odnose pojedinih vlada s industrijom, kao i povezivanje različitih industrija unutar saveza.

Hrvatsku obrambenu industriju čini stotinjak poslovnih subjekata, a broj izravno zaposlenih iznosi približno tri tisuće, što čini 1,5 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Tvrtke ostvaruju godišnju proizvodnju u vrijednosti od približno 200 milijuna eura ili jedan posto ukupne vrijednosti proizvodnje prerađivačke industrije, dok je godišnji izvoz sto milijuna eura, odnosno 1,2 posto ukupnog izvoza prerađivačke industrije, navodi se u priopćenju.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike