Potpisani memorandumi o suradnji na području ulaganja te za poticanje suradnje Hrvatske i Huaweija

Slika /slike 1/Turizam/rh-kina.jpg

Svrha Memoranduma o suglasnosti o uspostavi Zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, u okviru Zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji, je stvaranje okvira za buduću suradnju između dviju zemalja, koja bi sada trebala biti još intenzivnija i konkretnija, a koja će doprinijeti i unaprjeđenju ulagačkog okruženja

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i kineski ministar trgovine Zhong Shan potpisali su u srijedu Memorandum o suglasnosti o uspostavi Zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, u okviru Zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

Svrha Memoranduma je stvaranje okvira za buduću suradnju između dviju zemalja, koja bi sada trebala biti još intenzivnija i konkretnija, a koja će doprinijeti i unaprjeđenju ulagačkog okruženja, kaže se u priopćenju.

"Dolazak ovako velike kineske delegacije dovoljno govori o interesu te zemlje za ulaganja u Hrvatskoj, a na nama je da to iskoristimo. Velika je to prilika za naše poduzetnike, ali i hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Kineska ekonomija jedna je od najjačih u globalnim okvirima, a ovaj sporazum dobar je temelj da perspektiva rasta naše bilateralne suradnje u narednim godinama bude još veća“, istaknuo je ministar Horvat.

Dodatno je naglasio kako je potpisivanje Memoranduma sjajna uvertira u održavanje 9. poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine, koji će se ovog petka održati u Dubrovniku. Veliki interes hrvatskih i kineskih poduzetnika za taj susret potvrđuje činjenica da na Poslovni forum, na kojem će se održati konkretni razgovori o različitim oblicima poslovne suradnje, dolazi više od 1.000 gospodarstvenika, kažu u Ministarstvu.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije, navodi se u zajedničkom priopćenju državnog ureda i Huaweia.

Memorandum su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i direktor Huawei Technologiesa Hrvatska Zhang Heng, u sklopu posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj i uoči skupa "16+1 Croatia Summit 2019", koji će u Dubrovniku okupiti šefove vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

"Memorandum podrazumijeva kontinuiranu komunikaciju i jačanje suradnje između Huaweija i Hrvatske na području razvoju rješenja iz 'smart city' područja, ali i šire razmjene stručnih znanja, industrijskih standarda te korištenja mogućnosti sudjelovanja stručnjaka na vodećim konferencijama i seminarima o digitalnim tehnologijama u Hrvatskoj i u Kini", navodi se u prioćenju.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz