Hrvatska i Kina otvorile ambiciozno poglavlje u gospodarskim i trgovinskim odnosima

Slika /slike 1/Gospodarstvo/kina-rh-premijeri.jpg

Hrvatska i Kina otvorile su novo, ambiciozno poglavlje gospodarskih i trgovinskih odnosa. Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma, uključujući željeznicu, poljoprivredu, digitalne tehnologije i turizam. Još četiri potpisat će u četvrtak i petak u Dubrovniku na summitu 16+1.

Hrvatska i Kina otvorile su u srijedu novo, ambiciozno poglavlje gospodarskih i trgovinskih odnosa, nakon razgovora dvojice premijera koji su ih ocijenili "plodonosnom prekretnicom".

Dvadeset i sedam godina od uspostave diplomatskih odnosa, Peking je spreman pojačati investicije u najmlađu članicu EU-a i otvoriti kinesko tržište za više hrvatskih proizvoda, posebno poljoprivrednih.

Robna razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura godišnje, a Hrvatsku je prošle godine posjetilo 250.000 kineskih turista.

"Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i poticati ravnomjerniju robnu razmjenu", izjavio je kineski premijer Li Keqiang nakon razgovora s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Prvi predsjednik kineske vlade koji je posjetio Hrvatsku rekao je da je na prijemu u utorak navečer kušao hrvatsku hranu i poljoprivredne proizvode. Pozvao je vladu da za kineske turiste pripremi i više specijaliziranih turističkih proizvoda, a "oni će to kupovati i nositi kući".

"Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", istaknuo je premijer drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za graditelja Pelješkog mosta.

Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka. "Spremni smo jačati sinkronizaciju inicijative 'Jedan pojas, jedan put' s razvojnim strategijama hrvatske strane", naglasio je Li.

Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma, uključujući željeznicu, poljoprivredu, digitalne tehnologije i turizam. Još četiri potpisat će u četvrtak i petak u Dubrovniku na summitu 16+1.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz