Potpisan Sporazum o suradnji između HGK-a i CCPIT-a

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Hrvatska i kineska poslovna zajednica su bitno različite po veličini, ali postoji značajan prostor za suradnju osobito u određenim poslovnim nišama kao što prehrambena industrija, proizvodnja prirodne kozmetike i turizam.

„Hrvatska i kineska poslovna zajednica su bitno različite po veličini, ali postoji značajan prostor za suradnju osobito u određenim poslovnim nišama kao što prehrambena industrija, proizvodnja prirodne kozmetike i turizam, koji lani bilježi rast dolazaka kineskih gostiju u Hrvatsku za 43 posto“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na susretu s izaslanstvom Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (China Council for Promotion of International Trade - CCPIT), koje djeluje kao krovna komora u Kini i dugogodišnji je partner HGK, predvođeno predsjednikom CCPIT-ja Jiang Zengweijem.

Predsjednici HGK i CCPIT-ja svečano su potpisali Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT-a, kojim će se produbiti i inače vrlo dobra suradnja između dviju institucija.

„Među glavnim ciljevima HGK je internacionalizacija hrvatskoga gospodarstva, a Kina je Hrvatskoj od osobitog značaja. Komora je u proceduri otvaranja predstavništva u Šangaju, što se očekuje u lipnju ove godine, a to je uz Bruxelles i Moskvu treće predstavništvo HGK u svijetu, što pokazuje koliko nam je Kina važan trgovinski partner“, istaknuo je Burilović.

Suradnja Hrvatske i Kine važna je i u okviru skupine 16 plus 1, koja uz Kinu okuplja zemlje srednje i istočne Europe, a potrebno ju je fokusirati na područja najjačih sektora, među kojima je trgovina, investicije, poljoprivreda i šumarstvo, inspekcija i kontrola itd. „Hrvatska ima dobre i kvalitetne prehrambene proizvode i važno je pravodobno rješavanje trenutnog zastoja suradnje kod proizvoda sira i mesa, a radi dobivanja potrebnih certifikata“, rekao je predsjednik HGK istaknuvši važnost međusobne suradnje i na područjima znanosti, tehnologija, istraživanja, inovacija itd.

„Hrvatska i Kina prijateljske su zemlje no moramo više poraditi na gospodarskom planu jer prošlogodišnja je razmjena iznosila 586 milijuna USD od čega je tek 6,8 posto bio hrvatski izvoz u Kinu, a ostalo uvoz iz te zemlje. Kineski su investitori zainteresirani za ulazak u RH, a pri tome su hrvatske luke Rijeka i Ploče od strateškog značenja“, rekao je Burilović te napomenuo kako će HGK pružit svu moguću pomoć kineskim investitorima za ulaganja u RH. Najavio je i Hrvatsko-kineski investicijski i trgovinski forum u Zagrebu krajem svibnja te u lipnju izaslanstvo na 2. sajam ulaganja i trgovine Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe u kineskom gradu Ningbo.

Predsjednikom CCPIT-ja Jiang Zengwei istaknuo je zainteresiranost kineskoga gospodarstva za unapređivanjem te većom poslovnom suradnjom s hrvatskim gospodarstvom, a tome će pridonijeti potpisani Sporazum o suradnji između CCPIT i HGK. Potencijal je osobito izražen u području turizma, transporta, znanosti i tehnologija, a osobito su potencijali za povećanje plasmana hrvatskih prehrambenih proizvoda na kinesko tržište. Također je istaknuo i mogućnosti kineskih investicija na hrvatsko tržište.

(HGK)
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz