SSP između Europske unije i Kosova

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_110315702.jpg

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU-a i Kosova počinje se primjenjivati 1. travnja 2016., a glavni cilj je produbiti gospodarske i trgovinske odnose EU-a s Kosovom.

Glavni cilj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji se počinje primjenjivati 1. travnja 2016. godine, je produbiti gospodarske i trgovinske odnosa EU-a s Kosovom.

Sporazumom se, uz pridruživanje i uspostavu okvira za politički dijalog predviđaju i prava i obveze u području zajedničke trgovinske politike. Danom primjene Sporazuma ukidaju se carine na dio industrijskih i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, dok je za osjetljivije proizvode predviđeno postupno ukidanje carina tijekom prijelaznog razdoblja od deset godina.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju obuhvaća i područja regionalne suradnje, slobode kretanja robe, poslovnog nastana, pružanja usluga i kapital, slobodu, sigurnost i pravdu, usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, izvršavanje zakonodavstva i pravila tržišnog natjecanja. Sporazum sadržava i protokole o vinima, odredbe o rješavanju sporova, pravilima o podrijetlu robe te uzajamnoj administrativnoj pomoći u carinskim pitanjima.  

Tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju objavljen u Službenom listu EU br. L 71/2016

SSP EU-KOSOVO
 

Pisane vijesti | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike