Oporavak Ukrajine prilika za hrvatske tvrtke

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Potencijal za suradnju hrvatskih i ukrajinskih tvrtki postoji u području poljoprivrede, u sektorima kao što su IT i energetika te u područjima poput petrokemijske i kemijske industrije, metalurgije, graditeljstva, infrastrukture, proizvodnje građevinskog materijala i prehrambene industrije. Podaci za prvih jedanaest mjeseci prošle godine govore o pozitivnim trendovima i rastu robne razmjene od 17 posto. Tih 77 milijuna dolara više je nego cijele 2018. godine.

Ukrajinsko gospodarstvo se oporavlja i tamošnje tržište gladno je stranih ulaganja, ne samo u području poljoprivrede, već i u sektorima kao što su IT i energetika, istaknuto je u utorak na seminaru "Kako poslovati s Ukrajinom" u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Potencijal za suradnju hrvatskih i ukrajinskih tvrtki, kako je rečeno, postoji i u područjima poput petrokemijske i kemijske industrije, metalurgije, graditeljstva, infrastrukture, proizvodnje građevinskog materijala i prehrambene industrije.

Pogleda li se robna razmjena Hrvatske i Ukrajine unatrag nekoliko godina, može se reći da se vraćamo na "puteve stare slave", istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući seminar.

Nakon pada međusobnih trgovinskih odnosa 2013. godine, zadnjih par godina bilježi se oporavak, kazao je te naveo kako podaci za prvih jedanaest mjeseci prošle godine govore o pozitivnim trendovima i rastu robne razmjene od 17 posto. Tih 77 milijuna dolara više je nego cijele 2018. godine, rekao je Barbarić.

Veleposlanica Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić je kazala da očekuje sve veći interes hrvatskih poduzetnika za Ukrajinu. "Politički gledano, tamo je nastupio novi trenutak i stavljen je naglasak na gospodarski razvitak i obnovu zemlje. To znači da postoje brojni projekti gdje naše tvrtke mogu sudjelovati kao izvođači ili podizvođači", istaknula je i pozvala gospodarstvenike da se obrate veleposlanstvu i komori ako su zainteresirani za iskorak u Ukrajinu.

"Često se dogodi da propustimo prilike jer nemamo potrebne informacije. Zato vam želimo predstaviti kakvi su uvjeti poslovanja u Ukrajini. Kod nas postoje univerzalna poslovna pravila i veliko smo tržište s brojnim neiskorištenim mogućnostima“, rekao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilij Kirilič.

Oleksandra Nečiporenko iz ukrajinskog Ministarstva za razvoj gospodarstva, trgovine i poljoprivrede je istaknula kako se Ukrajina oporavlja gospodarski sa stopama rasta BDP-a većima od 3 posto. "U idućih pet godina želimo povećati BDP za 40 posto, stvoriti milijun novih radnih mjesta i privući 50 milijardi dolara stranih investicija. Naša valuta je dosta jaka, a to ide na ruku uvoznicima. U reformama nam je prioritet stvaranje transparentnog tržišta zemljišta, privatizacija u javnom sektoru, reforma tržišta rada, a investitore čekaju i porezne olakšice“, objasnila je Nečiporenko.

Na seminaru je istaknuto i da, iako se na području Ukrajine nalazi trećina europske obradive zemlje, nisu fokusirani samo na poljoprivredu.

Investitore privlače motom "Brains&Grains" i nude projekte za ulaganja u raznim segmentima gospodarstva, poput IT industrije, energetike i strojogradnje. Poseban naglasak stavljaju na razvoj IT sektora koji je porastao za gotovo 40 puta u posljednjih petnaest godina (sa 110 milijuna dolara u 2003. godini na oko 4,5 milijardi dolara u 2018.), uz kumulativnu prosječnu stopu rasta od 25 posto.

Ukrajina ima preko 4.000 tehnoloških tvrtki i oko 200.000 programera kojima se svake godine pridružuje 16.000 novih s preko 200 specijaliziranih obrazovnih institucija. Budući da je tamošnja prosječna plaća tek 350 dolara mjesečno, hrvatske ulagače bi mogla privući upravo jeftina radna snaga, istaknuto je.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz