Za Rasco je 2019. bila najbolja godina u povijesti poslovanja

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RASCO.jpg

Rast prihoda od 13 posto i dobiti od 12 posto te porast broja zaposlenika od 11 posto, uz dovršetak prvog ciklusa investiranja u nove prostore obilježilo je prošlu godinu u poslovanju tvrtke Rasco iz Kalinovca, jednog od tri najveća europska proizvođača komunalne opreme. U svojoj proizvodnji surađuju s više od pedesetak domaćih dobavljača, a konkurenciju iz Švicarske, Danske i Italije dobivaju ne niskom cijenom nego vrhunskom kvalitetom proizvoda - čak 85 posto svoje proizvodnje plasiraju kroz izvoz.

Rast prihoda od 13 posto i dobiti od 12 posto te porast broja zaposlenika od 11 posto, uz dovršetak prvog ciklusa investiranja u nove prostore obilježilo je prošlu godinu u poslovanju tvrtke Rasco iz Kalinovca, jednog od tri najveća europska proizvođača komunalne opreme.

Konsolidirani prihodi Rasco Grupe iznosili su 170,8 milijuna kuna, a dobit je iznosila 15,4 milijuna koja je odmah iskorištena za reinvestiranje novi ciklus ulaganja u tvrtku.

Rast prihoda osiguran je prodajom opreme za zimsko održavanje prometnica na svim tržištima. Tvrtka inače, kako kaže njen predsjednik Uprave Ivan Franičević, drži 30 posto tržišta zimske opreme u Finskoj, a u Norvešku su u prošloj godini isporučili 100 različitih uređaja i nadogradnji. "Zadovoljstvo našim proizvodima nisu skrivali ni ukrajinski premijer i gradonačelnik Kijeva koji, zahvaljujući nama, imaju najbolju i ekološki najefikasniju opremu za zimsko održavanje cesta", ističe Franičević.

Kompanija je isporučila i 15 specijalnih plugova minhenskoj zračnoj luci, te opremu za kanadske ceste na kojima njihovi posipači rade i na ekstremno niskim temperaturama od minus 41 stupanj Celzija.

U prošloj godini Rasco je na ulicama pet europskih gradova u Španjolskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Norveškoj i Hrvatskoj testirao svoju cestovnu čistilicu Lynx koja je u potpunosti proizvod njihovih inženjera. Odrađene su stotine sati testiranja u realnim uvjetima i nakon malih izmjena proizvoda i testova dizel verzija ovog kompaktnog čistača, on već pronalazi kupce. Na najvećem europskom sajmu komunalne opreme ovog svibnja predstavit će se prototip potpuno električne verzije ovog proizvoda kojeg tvrtka radi u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Proizvod bi trebao u prva testiranja već u travnju, a stručnjaci jamče autonomiju baterija ove čistilice od više od deset sati rada. Tržištu bi ova verzija trebala biti ponuđena već iduće godine.

U ovoj godini tvrtka obilježava i 30 godina svojeg rada. U međuvremenu je od garaže od 40 četvornih metara i 2 zaposlenika tvrtka narasla na više od 400 zaposlenika, od kojih je 21 posto radnika visoke stručne spreme, s prosječnih 35 godina starosti. U proteklu godinu i pol i plaće su uspjeli povećati uz istu strukturu zaposlenika za 24 posto na siječanjskih 6.769 kuna.

Inače, u svojoj proizvodnji surađuju s više od pedesetak domaćih dobavljača, a konkurenciju iz Švicarske, Danske i Italije dobivaju, kako kažu u Rascu, ne niskom cijenom nego vrhunskom kvalitetom proizvoda - čak 85 posto svoje proizvodnje plasiraju kroz izvoz.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz