Održan Hrvatsko – češki gospodarski forum

Slika /slike 1/HINA/P-H20170329066820.jpg

U HGK je održan Hrvatsko-češki gospodarski forum, na kojem je sudjelovalo 60-tak hrvatskih tvrtki i predstavnici 12 čeških iz sektora telekomunikacijskih tehnologija, IT-a, prehrambene industrije, bankarstva, građevinarstva, metaloprerađivačke industrije, komunalne infrastrukture i turizma.

Hrvatska i Češka njeguju dobre bilateralne odnose, gospodarska suradnja također je dobra, ali ima prostora za njezino unaprjeđenje, posebice u području energetike, prometa, telekomunikacija i turizma, istaknuli su na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i češki predsjednik Miloš Zeman.

Češke investicije u Hrvatskoj su višestruko veće nego Hrvatske u Češku i gotovo u cijelosti su usmjerene u turistički sektor, uz iznimku jedne - u financijski sektor, što je jasan znak da postoji značajan prostor da se unaprijedi gospodarska suradnja, kazala je predsjednica Grabar Kitarović. Kao najveće potencijale za unaprjeđenje suradnje navela je energetiku, promet, turizam, prehrambenu i prerađivačku industriju te IT sektor.

Predsjednica je naglasila, u kontekstu potencijala za unaprjeđenje gospodarskih odnosa, nekoliko ključnih projekata umrežavanja regionalne plinske infrastrukture koji su važni za dostizanje energetske neovisnosti ali i za političku stabilnost cijele regije. To je LNG terminal koji je među prioritetnim europskim projektima, a ukazala je na ekonomsku i prometnu važnost Luke Rijeka i Luke Vukovar.

Predsjednik Zeman je naveo područja na kojima dvije zemlje surađuju - bankarski (J&T banka koja je preuzela Vaba banku), ulaganje češkog JTH-a u projekt Costabela u Rijeci, a spomenuo je i interes potencijalnog češkog ulagača za Inu.

Predsjednik HGK Luka Burilović je također kao područja za jačanje gospodarske suradnje izdvojio energetiku, turizam, prehrambenu i ICT industriju, građevinarstvo itd.

Robna razmjena je u 2016. povećana 12 posto u odnosu na godinu ranije te je iznosila oko 600 milijuna eura, kazao je Burilović navodeći kako time možemo biti zadovoljni, no treba težiti povećanju.

Pozvao je češke investitore da ulažu u Hrvatsku, poručivši da je Hrvatska otvorena zemlja za sve inozemne investitore i da imaju potpuno isti status kao i domaći investitori.

Na forumu je sudjelovalo 60-tak hrvatskih tvrtki i predstavnici 12 čeških tvrtki iz sektora telekomunikacijskih tehnologija, IT-a, prehrambene industrije, bankarstva, građevinarstva, metaloprerađivačke industrije, komunalne infrastrukture i turizma.

(Hina)

Pisane vijesti