CETA izvoznicima u Kanadu štedi više od 400 milijuna eura godišnje

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Ukidanjem carine na 99 posto svih proizvoda dosadašnji će se hrvatski izvoz 136 hrvatskih tvrtki u Kanadu od 87 milijuna eura sigurno povećati. Mala i srednja poduzeća čine 99 posto tvrtki u EU koje izvoze izvan Europe, a sporazum će pridonijeti gospodarskom rastu

Sredinom veljače ove godine Europski je parlament glasao u korist Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA) koji će omogućiti osnaživanje već uspostavljenih veza i generirati značajan doprinos razvoju izvoznih potencijala domaćih gospodarstvenika.
 
Ukidanjem carine na 99 posto svih proizvoda dosadašnji će se hrvatski izvoz 136 hrvatskih tvrtki u Kanadu od 87 milijuna eura sigurno povećati. Čak 136 hrvatskih tvrtki u 2015. zahvaljujući ekonomskim i trgovinskim vezama s Kanadom ostvarilo je 87 milijuna eura vrijedan promet roba i usluga.
 
Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström istaknula je najvažnije vrijednosti CETA-e i drugih trgovinskih sporazuma i najavila sljedeće korake koje će EU u tom smjeru poduzeti. S Kanadom, uz blisko strateško partnerstvo, EU dijeli sličnu povijest i kulturu, ali i vrijednosti poput demokracije i vladavine prava. Stoga je ovaj sporazum bio logičan nastavak, kazala je Malmström. U 87 milijuna eura već ostvarenog hrvatskog izvoza najveći su udio ostvarili strojevi, lijekovi i namještaj. CETA će omogućiti da 99 posto davanja koje hrvatske tvrtke plaćaju pri prodaji u Kanadi nestane. Hrvatski će farmaceuti uz to imati i bolju zaštitu za svoje intelektualno vlasništvo, a kanadske će tvrtke imati veći poticaj za ulaganja u Hrvatsku.
 
Promatrajući EU u cjelini, Unija već ima bliske trgovinske odnos s Kanadom te je 2015. Unija bila njihov najveći trgovinski partner nakon SAD-a. Zbog svoje veličine, Kanada ima značajan doprinos po gospodarstvo EU. CETA će ukidanjem carine na 99 posto svih proizvoda europskim izvoznicima uštedjeti više od 400 milijuna eura godišnje
 
Govoreći o dogovoru između EU i Japana,  uvelike će pomoći europskim tvrtkama da se natječu na četvrtom najvećem svjetskom tržištu (nakon SAD-a, EU-a i Kine) te osigurati japanske investicije. Postizanje dogovora s Japanom dio je šire strategije Unije za poboljšanje gospodarskih odnosa s Azijom. Ovaj sporazum važan je iz strateških razloga, istaknula je Malmström. Glavno očekivanje je poboljšanje pristupa tržištu za europske izvoznike.
 
Mala i srednja poduzeća čine 99 posto tvrtki u EU koje izvoze izvan Europe, a sporazum će pridonijeti gospodarskom rastu. Dovoljno je pogledati orijentir pakt koji smo s Južnom Korejom sklopili 2011. U prvih četiri godine, europski je robni izvoz narastao 55 posto, a usluga 40 posto. Ovo su dobre vijesti i za nova radna mjesta jer svaka dodatna milijarda ostvarena izvozom omogućava 14 tisuća radnih mjesta u EU, naglasila je Malmström.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz