Nastavak oporavka EU – dobra perspektiva za izvoz Hrvatske

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_273248363_cr.jpg

Za Hrvatsku je posebno bitno kretanje u gospodarstvima Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije, tj. najvećih uvoznika roba iz Hrvatske među članicama EU.


Prema objavljenim podacima o rastu BDP-a za treće tromjesečje, gospodarstvo EU nastavlja rasti dinamikom predviđenom za ovu godinu. Za Hrvatsku je posebno bitno kretanje u gospodarstvima Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije, tj. najvećih uvoznika roba iz Hrvatske među članicama EU.
 
Premda je zbog krize, zatim efekata slobodne trgovine nakon pristupanja u EU te realno male vrijednosti hrvatskog izvoza i povećane trgovine robama inozemnog podrijetla teško uočiti korelaciju između pozitivnih stopa rasta tih zemalja i kretanja vrijednosti izvoza, jasno je da rast potražnje znači i veće mogućnosti za plasman roba i usluga. To je primjetno i iz povezanosti pada BDP-a na razini EU u 2012. ili usporavanja, odnosno pada BDP-a u Italiji i Austriji u narednim godinama s odgovarajućim padom vrijednosti izvoza Hrvatske na ta područja.
 
Aktualni podaci pokazuju da Njemačka i Slovenija u prva tri ovogodišnja tromjesečja rastu po stopama približno jednakima onima u istom prošlogodišnjem razdoblju, rast Austrije je blago dinamiziran, a Italija polako izlazi iz recesije te je njezin rast, nakon tri godine pada, iznosio 0,5 %. Prognoze Europske komisije za iduću godinu za cijelu EU, Njemačku, Italiju i Austriju predviđaju blago dinamiziranje rasta u odnosu na ovu godinu, a za Sloveniju usporavanje, ali i dalje znatan rast od 1,9 %. Takva su predviđanja pozitivna u kontekstu nastavka rasta inozemne potražnje, kretanja hrvatskog izvoza, pa tako i nastavka znatnog utjecaja inozemne potražnje na kretanje BDP-a Hrvatske u narednoj godini.
  
(HGK)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz