Na ProWein u Düsseldorfu predstavlja se 20 hrvatskih vinarija

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-H20151127000410.jpg

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) na vodećem poslovnom međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein u Düsseldorfu od 17. do 19. ožujka, predstavlja se i 20 hrvatskih vinarija, te dva proizvođača jakih alkoholnih pića

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) na vodećem poslovnom međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein u Düsseldorfu od 17. do 19. ožujka, predstavlja se i 20 hrvatskih vinarija, te dva proizvođača jakih alkoholnih pića, a podršku im je, prilikom posjeta dao i premijer Andrej Plenković, priopćeno je iz HGK.

''Drago mi je da je ovdje toliko naših proizvođača izrazito kvalitetnih vina jer je ovo jedan od najutjecajnijih sajmova za sklapanje poslova. Izgradnja brendova i njihov probitak na vanjsko tržište doprinose u konačnici cjelokupnom gospodarstvu Hrvatske'', izjavio je premijer Andrej Plenković, koji je obilaskom sajma završio dvodnevni posjet njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

''Rast ukupnog izvoza vina od 23 posto, u odnosu na prethodnu godinu, dobar je pokazatelj kako se hrvatska kvaliteta sve više prepoznaje na svjetskom tržištu. Rezultat je to i neosporne kvalitete vina, ali i napora koje Komora ulaže u promociju brenda Vina Croatia vina mosaica, koju smo i osmislili upravo kako bismo dali vjetar u leđa našim vinarima',' rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Naglasio je kako je ovaj nastup na ProWein u Duesseldorfu samo jedan segment kontinuiteta izgradnje imidža branda hrvatskih vina na inozemnim tržištima. 

Jedan od primjera je Vinarija Bodren, mala vinarija u Hrvatskom Zagorju, kojoj su šanse za probitak na svjetskom tržištu male, ako nastupa sama, kaže njen vlasnik Boris Drenški.

''Tek otkako smo ujedini snage pod brend Vina Croatia vina mosaica, za nas su se stvari pokrenule. Upravo nam je nastup na Proweinu omogućio probitak na Dansko i Švedsko tržište',' kaže Drenški, čija se vina već nekoliko godina mogu naći i u Kini.

Između 6800 izlagača iz više od 60 zemalja iz cijelog svijeta, svoje proizvode predstavili su, među ostalim, hrvatske vinarije Kutjevo, Badel 1862, Zlatan Otok, Dingač Skaramuća, Osilovac (FERAVINO), Belje, Lagradi, Krauthaker, OPG Rajka Dvanajščak, Bodre Vino Zagorje.

Hrvatska je samo u Njemačku, u kojoj se sajam održava, prošle godine izvezla vina u vrijednosti 2,6 milijuna eura što tu zemlju čini i dalje drugim po veličini izvoznim tržištem za domaća vina nakon BiH, navode iz HGK-a.

(Hina)
 

Pisane vijesti