Frelimo čvarke vole u Bruxellesu i u Kini

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_220364710_cr.jpg

Obrt Frelimo je svoje domaće čvarke proizvedene prema tradicionalnoj recepturi počeo predstavljati na sajmovima u Hrvatskoj, poput Proizvoda hrvatskog sela i Rujanfesta, a zatim i na sajmovima u inozemstvu. Frelimovi proizvodi trenutno se prodaju u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, BiH i Sloveniji.

Jedan od glavnih Frelimovih aduta je vrlo moderno i praktično dizajnirano pakiranje čvaraka u limenci. Namijenjeni su ugostiteljima, kao poklon, a postoji interes i za uključivanje u ponudu mini-barova unutar hotela. Ideja je moja, i zasad smo jedini koji tako pakiraju čvarke, navodi Mataušić.

Biznis je pokrenuo je 2003. godine, sve je krenulo iz garaže obiteljske kuće i proizvodnje masti za potrebe lokalnih pekara. Uz svinjsku mast, obitelj je pravila i čvarke koje su ponudili mesarima i otkrili da postoji veliki interes. Nitko u početku nije vjerovao da se od čvaraka može napraviti dobar biznis, u to je vrijeme svinjska mast bila na glasu kao nezdrava, no ta se gurmanska nepravda u međuvremenu ispravila.

Obrt je svoje domaće čvarke proizvedene prema tradicionalnoj recepturi počeo predstavljati na sajmovima u Hrvatskoj, poput Proizvoda hrvatskog sela i Rujanfesta, a zatim i na sajmovima u inozemstvu. Frelimovi čvarci našli su put i do Bruxellesa, gdje su tri puta osvajali priznanja Superior Taste Award. Postoji i težnja širenja u Kinu, gdje kupci izuzetno cijene i vole čvarke, no taj cilj još nije ostvaren zbog dugotrajne procedure ishođenja dozvola i certifikata za izvoz na kinesko tržište.

Frelimovi proizvodi trenutno se prodaju u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, BiH i Sloveniji, a najveći su kupci trgovački centri i trgovine u Hrvatskoj, poput Konzuma, Metroa, Lonije, Interspara, Dione, i Vindije.

Najveći je specijalizirani proizvođač čvaraka u Hrvatskoj, njegov obrt uz članove obitelji broji četrnaest zaposlenih, a lani je ostvario preko 6 milijuna kuna prihoda. Sljedeći je cilj postati najveći izvoznik u zemlji.

(Lider)



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz