Mladi hrvatski informatičari osvojili zlato i dva srebra na srednjoeuropskoj olimpijadi

Slika /slike 1/Gospodarstvo/informatičari u Bratislavi.jpg

Mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu i dvije srebrne medalje na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI) u Bratislavi, Slovačkoj, gdje je nastupilo 55 natjecatelja iz 13 zemalja, - Hrvatske, Češke, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije,  Armenije, Austrije, Italije, Švicarske i Ukrajine.

Mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu i dvije srebrne medalje na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Slovačkoj, gdje je nastupilo 55 natjecatelja iz 13 zemalja, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatskog saveza informatičara.

Na međunarodnom natjecanju učenika u programiranju zlatnu medalju osvojio je Patrik Pavić, srebrne medalje osvojili su Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah, dok je Pavel Kliska nastup završio bez medalje, ali na samoj granici s broncom.

Svi članovi najmlađe informatičke reprezentacije u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim olimpijadama učenici su XV. gimnazije iz Zagreba. Patrik i Dorijan učenici su prvog razreda, Krešimir drugog razreda, a Pavel je učenik trećeg razreda.

Informatička olimpijada (CEOI 2019) održala se u Bratislavi od 23. do 29. srpnja i okupila je 55 natjecatelja iz 13 zemalja - Hrvatske, Češke, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije,  Armenije, Austrije, Italije, Švicarske i Ukrajine. S članovima hrvatske informatičke reprezentacije putovali su njihovi stručni voditelji Josip Klepec i Stjepan Požgaj te odgovorni voditelj Krešimir Malnar.

Natjecanje se sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupao je tim od četiri učenika do 20 godina starosti i dva voditelja.

Nastup i pripreme mladih informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara, a program se financira iz javnih potreba RH za tehničku kulturu, dok pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

(Hina)


 

Pisane vijesti | Događanja