Labinski Novatec postao dio posla vrijednog 600 milijuna dolara

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Kompanija Novatec sa sjedištem u Labinu te uredima u Zagrebu i Beogradu, ali i Johannesburgu, snažno nastavlja svoje aktivnosti na afričkom tržištu kroz novi posao u trenutno najvećem rudarskom projektu na afričkom kontinentu. Ovih dana dovršavaju i iznimno vrijedne ugovorene poslove za postrojenja valjaonice u Bangladešu i obradu željezne rudače u Liberiji.

Kompanija Novatec sa sjedištem u Labinu te uredima u Zagrebu i Beogradu, ali i Johannesburgu, snažno nastavlja svoje aktivnosti na afričkom tržištu kroz novi posao u trenutno najvećem rudarskom projektu na afričkom kontinentu.

Konkretno, sa svjetski poznatom korporacijom Vedanta Zinc International ugovorili su posao na izradi središnjeg sustava za kontrolu pogona (MCC) za preradu cinka i sustava struje srednjeg napona, a u sklopu projekta Gamsberg 2 u Južnoj Africi.

Radi se o pogonu za ekstrakciju cinka i olova iz rudače. Investitor, koji će u ovaj projekt uložiti više od 600 milijuna dolara, je tvrtka Black Mountain Mining, u vlasništvu indijskog konzorcija Vedanta Zinc International. Novatec će biti odgovoran za poslove vrijedne oko 12 milijuna dolara koji se tiču izrade sustava distribucije srednjeg napona te izrade središnjeg sustava kontrole pogona.

Posrijedi je drugi po redu veliki posao hrvatskog Novateca na afričkom kontinentu. Tijekom 2017. ova je tvrtka iz Labina isto sudjelovala na projektu korporacije Vedanta, pa je ovo logičan nastavak. Taj je projekt bio vrijedan 400 milijuna dolara, a odnosio se na jednu od prvih digitalizacija rudnika cinka u Africi.

Novatec je bio odgovoran za izradu sustava upravljanja i automatizacije procesa, što je uključivalo i projektiranje hardwarea i softwarea, izradu 200 metara elektroormara te puštanje u rad postrojenja za obogaćivanje rude, cinka i olova iz rudače.

Rezultat dvogodišnjeg napornog rada je sofisticirano i potpuno digitalizirano rudarsko postrojenje u Južnoafričkoj Republici (JAR). Ukupna vrijednost ugovorenih poslova koji su im bili povjereni iznosila je oko pet milijuna dolara.

Upravu Novateca čine dva iskusna inženjera – Vladimir Peršić i Dino Buršić – a za ovaj posao natjecale su se brojne svjetski poznate korporacije ABB i WEG. “Veseli nas novi posao na afričkom tržištu. Usprkos tome što dolazimo iz Hrvatske, države s nemjerljivo slabijim imidžem u visokim tehnologijama od primjerice Švedske i Švicarske, kupac je nama poklonio povjerenje i dodijelio posao.

Trenutno imaju 50-ak zaposlenika, najvećim dijelom inženjera i visokoobrazovanih kadrova. Međutim, poslovanje raste s naglaskom na prekograničnim operacijama, naročito u Africi. Ovih dana dovršavaju i iznimno vrijedne ugovorene poslove za postrojenja valjaonice u Bangladešu i obradu željezne
rudače u Liberiji.

(Poslovni dnevnik)



 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz