Grlić Radman s hrvatskom poslovnom zajednicom u Seattleu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/mvep u sad-u.jpg

Najveći potencijal za gospodarsku suradnju sa SAD-om leži u IT industriji i visokim tehnologijama, zdravstvu, metalnoj i prehrambenoj industriji. Hrvatska danas ima neke od vodećih svjetskih kompanija u tehnološkom sektoru koje već imaju podružnice u SAD-u.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman susreo se u subotu u Seattleu s hrvatskom poslovnom zajednicom, uoči odlaska na Opću skupštinu UN-a, naglasivši važnost ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i ukidanja viza za SAD, priopćio je u subotu MVEP.

"Razmijenjena su iskustva o uspješnoj godišnjoj konferenciji Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) u Zagrebu, kao i ratifikaciji Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, s obzirom da će stupanjem na snagu korist biti višestruka i za američku i za hrvatsku stranu, a posebnu korist će imati i iseljenici koji se namjeravaju vratiti u domovinu", stoji u priopćenju MVEP-a.

Ministar je naglasio  kako najveći potencijal za gospodarsku suradnju sa SAD-om leži u IT industriji i visokim tehnologijama, zdravstvu, metalnoj i prehrambenoj industriji, ističući kako Hrvatska danas ima neke od vodećih svjetskih kompanija u tehnološkom sektoru koje već imaju podružnice u SAD-u.

Sugovornici su istaknuli vrlo važnim za unaprijeđenje poslovanja ulazak Hrvatske u program izuzeća od viza, a naglašeno je i zadovoljstvo pregovorima s američkom stranom o uvođenju izravne linije između New Yorka i Zagreba.

Istaknuto je i da postoji veliki prostor za napredak u trgovinskoj razmjeni dviju država, imajući u vidu sve potencijale i dobre makroekonomske pokazatelje Hrvatske.

"Trgovinska i investicijska razmjena će nastaviti rasti, čineći Hrvatsku privlačnijom američkim ulagačima, poglavito nakon članstva u eurozoni i šengenskom prostoru, kao i nakon početka pregovora s OECD-om", zaključio je ministar.

On se susreo i  s gradonačelnicom Gig Harbora Tracie Markley. Osnivači Gig Harboura su Hrvati Peter Goldsmith i Samuel Jerisich, a ovaj grad čuva hrvatsku pomorsku baštinu i običaje, te povijest američkih Hrvata sve do danas, ističe se u priopćenju.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz