Izvest će hrvatsko za 60 milijuna eura

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_195790583_cr.jpg

Dukat, Kraš, Sardina, Vindija, BiZ mljekara, Zvečevo, Kanaan, Trenton, Maraska, Koestlin... izvoze preko Spara.

Izvoz prehrambenih tvrtki u suradnji s trgovačkim lancem Spar Hrvatska, u prva tri kvartala 2015. u odnosu na isto razdoblje 2014. bilježi rast od 10 posto.

Austrija i Mađarska s po 24 posto obaraju rekord, dok je izvoz u Sloveniju bio veći 7,4 posto. Posredovanjem Spara na inotržištima 2014. je prodan asortiman hrvatskih tvrtki u vrijednosti 50 milijuna eura. S obzirom na rast u prvih devet mjeseci 2015., za očekivati je da bi ovogodišnji izvozni učinak mogao dosegnuti 60 milijuna eura.

Spar Hrvatska, kaže direktor Helmut Fenzl, radi promoviranja uspješne suradnje, ali i poziva ostalim poduzetnicima na partnerstvo, uključio se u projekt Kupujmo hrvatsko u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), održan nedavno na zagrebačkom središnjem trgu.

Tu smo akciju smatrali idelanom prilikom da pokažemo asortiman koji za nas proizvode hrvatske tvrtke, kaže Fenzl.

Euromilk, Dukat, Kraš, Sardina, Vindija, BiZ mljekara, Zvečevo, Kanaan, Mesoprerada, Trenton, Maraska, Stil, Igomat , Koestlin, Zdenka, PPK, Vilma... neke su od tvrtki koje izvoze preko Spara. Suradnja s Euromilkom počela je 2008., kad je pokrenuta Sparova robna marka Sbudget. Direktor Euromilka Božidar Kuzmić kaže da mlijeko otkupljuju od 180 kooperanata.

Za razliku od nekih mljekara koje se hvale domaćim podrijetlom mlijeka, a zapravo im je samo radna snaga domaća, proizvodnja Euromilka dolazi isključivo s hrvatskih pašnjaka, tvrdi Kuzmić.

Prije godinu dana počela je i suradnja s malom mljekarom BiZ iz Pleternice s 30 zaposlenih, a mlijeko otkupljuje od 270 kooperanata iz požeške Zlatne doline. Vlasnik Božidar Bošnjak prisjeća se prvog razgovora s direktorom Spara, koji je tada u njegovu domu iskapio šest decilitara mlijeka, što, ističe, nitko od bivših poslovnih partnera u 20 godina rada mljekare nije učinio. Odmah sam znao da ćemo dobro surađivati. Nakon svježeg mlijeka za Spar smo prije pet mjeseci počeli proizvoditi i kiselo vrhnje, a krećemo i sa isporukom dvije vrste sira, kaže Bošnjak.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz