Rekordni poslovni rezultati Janafa

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_141093514_cr.jpg

Jadranski naftovod (Janaf) u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario rekordne rezultate - 63,9 posto poslovnih prihoda ostvareno od izvoza.

Jadranski naftovod (Janaf) u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario rekordne rezultate - ukupni su prihodi u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasli za 44,2 posto, na 489,4 milijuna kuna, a neto dobit za čak 108,7 posto, na 137,5 milijuna kuna, objavljeno je danas iz te tvrtke.

Bruto dobit od 171,8 milijuna kuna i neto dobit u iznosu od 137,5 milijuna kuna, su za 108,7 posto viši od ostvarenih dobiti u istom razdoblju prethodne godine, navodi se u priopćenju. 

Iz Janafa ističu i kako je u prvih devet mjeseci 63,9 posto poslovnih prihoda ostvareno od izvoza.

Po podacima iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, poslovni su prihodi Janafa u prvih devet mjeseci ove godine iznosili 476,4 milijuna kuna, pri čemu su prihodi od izvoza iznosili 304,5 milijuna kuna.  

Prihodi od prodaje u inozemstvu povećani su u odnosu na prethodnu godinu za 54,3 posto zbog većeg obujma transporta nafte za mađarski MOL i skladištenja nafte za dva nova inozemna kupca. U odnosu na plan, ti su prihodi povećani za 22,2 posto, najvećim dijelom zbog skladištenja nafte za nove inozemne kupce i višeg ostvarenog tečaja američkog dolara od planom predviđenog, navode iz Janafa.

Janafovi prihodi od prodaje u zemlji iznosili su 167,05 milijuna kuna i za 33,5 posto su veći nego u razdoblju siječanj-rujan prošle godine. To je povećanje, kako se objašnjava u izvješću, najvećim dijelom rezultat povećanja prihoda od skladištenja derivata temeljem korištenja novih skladišnih kapaciteta na terminalu Žitnjak od rujna 2014. godine. 

U priopćenju iz Janafa ističu da prihodi od temeljne djelatnosti te tvrtke - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 470,3 milijuna kuna i veći su za 46 posto od ostvarenja prethodne godine. Prihodi od transporta nafte, u iznosu od 280,4 milijuna kuna, čine 59,6 posto prihoda od temeljne djelatnosti Janafa, od čega se 86,1 posto odnosi na inozemno tržište.

Ukupni prihodi od skladištenja nafte i naftnih derivata, u iznosu od 190 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine, čine 40,4 posto prihoda od temeljne djelatnosti. Pritom iz Janafa ističu kako su prihodi od skladištenja nafte, koji su iznosili 129,1 milijun kuna, veći za 81,6 posto od prošle godine, a prihodi od skladištenja naftnih derivata, u iznosu od 60,9 milijuna kuna, veći su za 94,7 posto od prošlogodišnjih.

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, ukupni rashodi Janafa iznosili su 317,6 milijuna kuna i povećani su za 23,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 

U prvih devet mjeseci ove godine ugovorene su investicije u iznosu 351,7 milijuna kuna.  U 2015. godini nastavilo se ulagati u sustave tehničke zaštite na svim terminalima, kao i u postrojenje za derivate na Terminalu Omišalj, a u tijeku su i radovi na podmorskom naftovodu otok Krk - kopno, ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna, naglašavaju iz Janafa.

(Lider)
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz