Istarskom pršutu/istrskom pršutu EU-ova oznaka izvornosti

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_106006199_cr.jpg

Istarski pršut/istrski pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, a radi se o prvoj hrvatsko-slovenskoj registraciji na EU razini.

 
Istarski pršut/istrski pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede napominjući kako je riječ o prvoj hrvatsko-slovenskoj registraciji na EU razini.
 
Hrvatska je tako pored krčkog pršuta, ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, neretvanske mandarine, ogulinskog kiselog zelja/ ogulinskog kiselog kupusa, baranjskog kulena i ličkog krumpira, dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.
 
Iz Ministarstva poljoprivrede ističu dobru suradnju u rješavanju prigovora hrvatskih i slovenskih proizvođača kao i nadležnih tijela Hrvatske i Slovenije.
 
Istarski pršut/Istrski pršut je trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva, sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom solju i začinima, sušen na zraku i bez dimljenja, podvrgnut procesima sušenja i zrenja koji traju najmanje 12 mjeseci.

Sve faze proizvodnje - od soljenja i prešanja, preko sušenja i zrenja do gotovog proizvoda, moraju se odvijati unutar zemljopisnog područja hrvatskog  i slovenskog dijela poluotoka Istre.
 
(Hina)


Vijesti iz medija | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike