HS Produkt najveći hrvatski izvoznik u najjače gospodarstvo svijeta

Slika /slike 1/Branitelji, vojska/shutterstock_46817356.jpg

Tvrtka HS Product je ostvarila 40-postotni rast prodaje na stranim tržištima i Karlovčani su nadomak ulasku u kategoriju deset najvećih hrvatskih izvoznika, a već sada su najveći hrvatski izvoznik u SAD.

Karlovački proizvođač lakog pješačkog naoružanja i oružja HS Produkt lani je nastavio s dugogodišnjim odličnim rezultatima, naime uprihodili su 922 milijuna kuna, uz neto dobit od 378 milijuna kuna.

Tvrtka koju vodi direktor Željko Pavlin s tolikom je dobiti lani bila na sedmom mjestu u RH, odmah nakon Plive i HEP-Proizvodnje, a prije Valamara i Janafa.   HS Produkt godišnje proizvede 600.000 komada oružja u vrijednosti 100 milijuna eura. Od 2001. prodali su više od 5 milijuna pištolja, što ih svrstava među ne samo najbolje, nego i najveće svjetske proizvođače u tom segmentu. Kao malo tko drugi u Hrvatskoj, sa svojim proizvodima ravnopravno se nadmeću sa svjetskom konkurencijom.  HS Produkt je nastao krajem 1991. godine u Ozlju, gdje su dvojica inženjera, Marko Vuković i Ivan Žabčić, preuzeli pogon nekadašnje Prvomajske i pod imenom IM Metal, zaposlili 30 ljudi.

Kasnije je tvrtka preimenovana, preselili su se u Karlovac, a sada zapošljavaju, prema podacima Poslovne Hrvatske, 1.620 ljudi. Kako se nakon rata smanjila potreba za naoružavanjem HV-a, a tvrtka je zapošljavala 100 ljudi, vlasnici su se odlučili na jedino moguće, iskoračili su na inozemno tržište. Zaključili su da je najveća šansa na američkom civilnom tržištu za koje su konstruirali HS 2000, platformu polimernog pištolja. Četiri puta su na američkom tržištu dobili priznanje za najbolji pištolj. Zatim je 2001. godine Upravu preuzeo Željko Pavlin. HS Produkt surađuje s poznatom tvrtkom Springfield Armory. Preko nje su dosad distribuirali više od 150 vrsta oružja i napravili skok sa 6.000 na 600.000 komada godišnje.

Lani je izvoz HS Produkta dosegao rekordnih 820 milijuna kuna. Tvrtka je ostvarila 40-postotni rast prodaje na stranim tržištima i Karlovčani su nadomak ulasku u kategoriju deset najvećih hrvatskih izvoznika, a već sada su najveći hrvatski izvoznik u SAD.

HS Produkt oko 30 posto svojih proizvoda plasira u širokom rasponu od istočne Europe do Iraka i Indonezije. Dobivaju i prve narudžbe iz Južne Koreje, a kontakti su uspostavljeni i s Marokom, Saudijskom Arabijom i Katarom. Dobre reference za novu jurišnu pušku stižu iz Iraka, gdje je poslužila iračkim snagama u borbi protiv Islamske države i oslobađanju prostora od Faludže do Mosula.

Pavlin najavljuje da će u sljedećih pet godina ponuditi robotizaciju nekih proizvodnih pogona. Uz to, nakon što su godinama imali problema s manjkom kadrova, sklopili su ugovore s Tehničkom školom i Veleučilištem u Karlovcu. Tamo se školuju puškari, mehatroničari i inženjeri. HS Produktu na godišnjoj razini treba od 50 do 100 novih radnika.

Osim toga, potiču svoje zaposlenike da se dodatno obrazuju. "Sve se to pokazalo dobrim pa posljednjih godina više nemamo problema s kadrom, usprkos činjenici da se i iz njihove branše odlazi na rad u inozemstvo", kaže Pavlin.

(Poslovni dnevnik)Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz