- Objavljeno: 11.10.2016.
Hrvatskoj dopušten izvoz goveđeg mesa i mlijeka u BiH
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u utorak kako je početkom ovog tjedna dozvoljen izvoz goveđeg mesa i prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, a vezano uz bolest kvrgave kože goveda.
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u utorak kako je početkom ovog tjedna dozvoljen izvoz goveđeg mesa i prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, a vezano uz bolest kvrgave kože goveda.Uputom Ureda za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 10. listopada dozvoljen je izvoz goveđeg mesa i prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda goveda iz Hrvatske u BiH, a vezano uz bolest kvrgave kože goveda, navodi se u priopćenju.
Iz Ministarstva podsjećaju kako je sredinom rujna Europska komisija donijela odluku kojom je Hrvatska dobila status zemlje koja je preventivno cijepila goveda protiv bolesti kvrgave kože, ali je slobodna od bolesti. Odlukom je omogućen promet svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i svježeg mesa i mesnih proizvoda cijepljenih životinja prema drugim članicama Europske unije bez ikakvih ograničenja. Tom je odlukom omogućen i promet cijepljenih živih goveda, određeno vrijeme nakon cijepljenja, navodi se u priopćenju.
Hrvatska je s akcijom cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože, koja je u potpunosti financirana iz državnog proračuna, započela 8. kolovoza u četiri županije, a odluka EK od 14. rujna omogućila je da se krene i u nastavak cijepljenja u još 11 županija.
Također, odluka EK je ukinula i sva ograničenja u prometu svježeg mlijeka i mesa unutar zemlje i prema drugim članicama EU, odnosno da više nema razlike između cijepljenih i necijepljenih goveda. Prema toj odluci, karenca (vrijeme koje mora proteći od cijepljenja) za mlijeko iznosi 0 dana, za meso 7 dana, a 28 dana je razdoblje za puno stjecanje imuniteta, nakon kojih je moguć i izvoz živih goveda.
(Hina)