Hrvatski brend graditi suradnjom dizajna i industrije

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_161759321.jpg

Hrvatska je malo tržište u svjetskim okvirima i globalno ne može konkurirati kvantitetom te se mora orijentirati na vrhunsku kvalitetu. Dobar je primjer suradnje domaćeg dizajna i proizvodnje projekt Hrvatska kupaonica.

Prioritet Zajednice za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore mora biti spajanje dizajnera s domaćim proizvodnim industrijama, poručeno je na izbornoj skupštini Zajednice na kojoj je za predsjednicu ponovno izabrana Silvia Jonjić, direktorica tvrtke Ergoproxi.

"Zajednica treba pratiti europske trendove što se tiče industrijskog dizajna, a oni idu u smjeru ekološke proizvodnje, održivog razvoja i fer odnosa na tržištu. I domaći dizajneri moraju stvarati nove proizvode visoke dodane vrijednosti u skladu s tim trendovima. HGK će nam pomoći da se povežemo s proizvođačima koji žele takvu suradnju, pa ćemo stvoriti kvalitetne proizvode i onda njima Hrvatsku predstavljati u svijetu. To će nam biti glavni smjer u radu", istaknula je Silvia Jonjić, dodavši kako se kao primarni partner dizajnerima nameće drvna industrija, no kako oni žele raditi i s metaloprerađivačima, kožarima te ostalim industrijama koje su u Hrvatskoj zapostavljene, a imaju znanje i tradiciju.

Naglasila je kako je Hrvatska malo tržište u svjetskim okvirima i globalno ne može konkurirati kvantitetom. "Stoga se moramo orijentirati na vrhunsku kvalitetu. Danas sofisticirani proizvodi imaju u sebi minimalno tri-četiri materijala, tako da se tu otvara veliki prostor dizajnerima. Naravno, prvo moramo upoznati proizvođače i znati s kojim sirovinama rade, a onda im svojom ekspertizom dati dodanu vrijednost", poručila je Siliva Jonjić.

Dobar je primjer suradnje domaćeg dizajna i proizvodnje projekt Hrvatska kupaonica. Tim je projektom HGK okupio hrvatske proizvođače keramike, sanitarija i kupaonske opreme, koji su oživjeli jedinstveni koncept inspiriran hrvatskom kulturom i tradicijom, a izazvao je dosta interesa na stranim tržištima.

(Privredni dnevnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz