"Bjelovarski kvargl" zaštićen na razini Europske unije

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_19921585_cr.jpg

Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU. Time Hrvatska ima 25 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija to je objavila u svojemu službenom listu 21. veljače, a "Bjelovarski kvargl" upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području EU.

Zaštita naziva "Bjelovarski kvargl" počela je u prosincu 2016., kad je Udruga proizvođača tog sira Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla, podsjeća u priopćenju to ministarstvo. "Bjelovarski kvargl" je sir s bjelovarsko-bilogorskog područja, proizvodi se od svježega kravljeg sira koji se nakon cijeđenja miješa sa soli i mljevenom crvenom paprikom te se oblikuje ručno u male stošce koji se suše i dime.

Odlikuje ga blago kiselkasti i blago pikantan okus te miris po dimu. Specifičnost "Bjelovarskog kvargla" je u tradicionalnom načinu njegove pripreme, povezane sa znanjem i umijećem lokalnih proizvođača jer su ga proizvodili isključivo rukama, a njihovo iskustvo i znanje prenosilo se s koljena na koljeno. Time je "Bjelovarski kvargl" stekao dugogodišnji ugled, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

"Bjelovarski kvargl" proizvodi se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na području gradova Bjelovara, Čazme, Daruvara, Garešnice i Grubišnog Polja te na području općina Bereka, Dežanovca, Đulovca, Hercegovca, Ivanske, Kapele, Končanice, Nove Rače, Rovišća, Severina, Sirača, Šandrovca, Štefanja, Velike Pisanice, Velikog Grđevca, Velikog Trojstva, Velike Trnovitice i Zrinskog Topolovca.

Ministarstva podsjeća da Hrvatska ima 25 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Trgovinska politika EU