Hrvatske tvrtke na Međunarodnom sajmu maslinova ulja Olio Capitale 2019

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_117744793.jpg

U Trstu je od 15.-18. ožujka 2019. godine, u prestižnom prostoru Stazione Marittima održan 13. Međunarodni sajam maslinova ulja Olio Capitale. Na sajmu su u organizaciji HGK nastupile hrvatske tvrtke: Bilaja, Kapronca, Vergal - Laguna Novigrad te Udruga Agroturist iz Vodnjana koja okuplja 350 proizvođača maslinova ulja.

U Trstu je od 15.-18. ožujka 2019. godine, u prestižnom prostoru Stazione Marittima održan 13. Međunarodni sajam maslinova ulja Olio Capitale. Sajam tradicionalno organizira Gospodarska komora Venezia Giulia i ARIES Scarl-agencija specijalizirana za organizaciju prehrambenih sajmova u sklopu Gospodarske komore Venezia Giulia, u suradnji s nacionalnom udrugom Citta dell'Olio.

Olio Capitale najvažnijai je sajam i izložba posvećena vrhunskom ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Stotinjak proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz svih talijanskih pokrajina uz proizvođače maslinova ulja iz Hrvatske i Grčke predstavili su se u Trstu u četiri dana trajanja sajma. Sajam su navode organizatori posjetili profesionalni posjetitelji, kao i potencijalni kupci iz 25 zemalja.

Tršćanski sajam jedan je od značajnijih specijaliziranih sajmova za maslinovo ulje u svijetu. Sajam je uvijek prilika za direktno upoznavanje s proizvođačima iz cijele Italije, ali i sa stranim izlagačima. Sajam je namijenjen proizvođačima koji su spremni krajnjem potrošaču ponuditi jedan od karakterističnih proizvoda Mediterana, maslinovo ulje visoke kvalitete kao i ostalim sudionicima u trgovini maslinovim uljem (veletrgovcima, distributerima, restoranima, hotelima i dr.) tijekom četiri dana na sajmu su bila organizirana stručna predavanja, sommelierske prezentacije ulja, okrugli stolovi i susreti gospodarstvenika u formatu B2B.

Na sajmu su u organizaciji HGK nastupile hrvatske tvrtke: Bilaja, Kapronca, Vergal - Laguna Novigrad te Udruga Agroturist iz Vodnjana koja okuplja 350 proizvođača maslinova ulja. Hrvatski izlagači: Bilaja, Kapronca, Vergal - Laguna Novigrad te Udruga Agroturist iz Vodnjana, izazvali su značajan interes posjetitelja, koji su kušali ulja hrvatskih proizvođača i zanimali se kod izlagača za specifične hrvatske sorte maslina, kao što je npr. Oblica koja uspijeva isključivo u Dalmaciji, zaštićeni je i izvorno hrvatski brend Benedicta Terra Dalmatia a proizvodi ga uljar Ivica Miljak iz tvrtke Bilaja.

Potencijalni kupci iz Japana, Canade, Slovenije i talijanske pokrajine Južni Tirol koji su posjetili hrvatski štand također su se zanimali za kvalitetna djevičanska maslinova ulja hrvatskih izlagača okupljenih u Udruzi Agroturist iz Vodnjana, informirala je predsjednica udruge Agroturist iz Vodnjana gđa. Ester Geissa Đurić. Spajanje tradicije proizvodnje i ulaganja u kvalitetu ulja i agroturizam pridonijeli su da se hrvatska maslinova ulja sve više prepoznaju kao vrhunska i danas predstavljaju sam vrh svjetske kvalitete.

Dražen Miloloža, viši stručni suradnik i tajnik Udruženja poljoprivrede HGK naveo je da je Hrvatska je u posljednjih desetak godina značajno ulagala u kvalitetu, podizanje svijesti o važnosti upotrebe maslinovog ulja te zaštiti proizvoda. Postoji značajan potencijal u obnovi i oživljavanju starih maslinika i podizanju novih nasada osobito zbog rasta turističke potrošnje. Tržište maslinovog ulja i maslina u posljednjih deset godina karakterizira promjenjiva proizvodnja (30.000-50,000 tona maslina) te značajan uvoz. Uvoz maslinovog ulja u Republiku Hrvatsku unazad nekoliko godina je u porastu te iznosi gotovo 4000 tona što je gotovo 50% ukupne potrošnje maslinovog ulja, istaknuo je Miloloža. Brendiranje Hrvatske kao mediteranske i maslinarske zemlje, značajno bi osnažilo razvoj hrvatskog maslinarstva, turizma i gastronomije.

Sajam ekstra djevičanskog maslinova ulja Olio Capitale predstavio je stotine najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja bez ikakvih drugih prehrambenih proizvoda kojima bi se skrenula pozornost, privlačeći odabranu publiku, Olio Capitale ujedno pruža velike mogućnosti umrežavanja.

(MVEP)

Pisane vijesti | Sajmovi | Hrvatski izvoz